Viedokļi

Andris Kulbergs par nelegālo migrāciju: „Mums ir nopietnas problēmas Iekšlietu ministrijā”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pabeigts žogs uz mūsu austrumu robežām nenozīmē tikai ierakti stabiņi un novilktas drātis, saka Saeimas deputāts Andris Kulbergs. Šai lietai ir jāpieiet stipri nopietnāk, nekā pašlaik.

Andris Kulbergs par nelegālo migrāciju: „Mums ir n...

Beidzot ir noslēgusies žoga būve uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Šķiet, ka tieši laikā. Jo šogad no robežas nelikumīgas šķērsošanas, robežsargi jau ir atturējuši vairāk nekā 3600 cilvēkus. Aizturētas arī vairākas imigrantu transportēšanas grupas. Un varam vien minēt, cik imigrantiem ir izdevies caur Latvijas robežu nonākt Eiropā. Patlaban tieši Latvijas robeža ir tā, caur kuru no Baltkrievijas Eiropā cenšas nonākt liela daļa migrantu. Tādēļ Lielais jautājums: „Ko vēl vajadzētu darīt nelikumīgās migrācijas apturēšanai?” To Jauns.lv uzdeva Auto asociācijas prezidentam, Saeimas deputātam Andrim Kulbergam (Apvienotais saraksts).

Tikai viena paša žoga uzstādīšana uz robežas nenovērsīs nelegālo robežas šķērsošanu, līdztekus tam jābūt arī attiecīgai infrastruktūrai – kamerām, sensoriem, droniem, kopīgam vadības centram, monitoringam un tā tālāk, kā to redzam Polijā un Somijā, teic Andris Kulbergs: „Šobrīd tāds metāla žogs vienkārši aizkavē pārkāpējus, nevis viņus attur”. Pēc viņa domām, līdz šādam īstam žogam vēl tāls ceļš ejams un tā būvniecībā pašlaik nav īstais brīdis pieiet „miera laika režīmā”:

„Kad pašreizējā ministru prezidente Evika Siliņa bija Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre, viņa teica, ka žogs būs gatavs jau pēc gada. Tagad kopš tā laika jau ir pagājis nopietns brīdis. Un nākošais jautājums – kas ir ar žogu uz Krievijas robežas? Domāju, ka šim jau jautājumam jāpieiet stipri, stipri nopietnāk, ne tik bērnišķīgi kā šobrīd. Ir skaidri jānodefinē, kas ir pabeigts žogs. Tas ir tad, kad ir visa monitoringa sistēma kopā ar fizisko žogu, kā tas ir Polijā un Somijā. Tikai tad varēsim justies droši. Drošības jautājums nav tikai aizsardzība, bet arī ikdienas iekšlietas, tai skaitā policijas un drošības dienesta darbība, kas var monitorēt arī kiberuzbrukuma, terorisma un diversijas, tai skaitā arī uz robežas, draudus. Mēs nevaram vienu stiprināt, bet par otru aizmirst. Mums ir nopietnas problēmas Iekšlietu ministrijā, nepietiekams uzsvars uz šo. Domāju, ka šobrīd kādam resoram, kas jāņem nost,jo, kā mēs visi labi apzināmies, prioritāte ir drošība.”

Ko Andris Kulbergs saka par nelikumīgo migrāciju un kas būtu jādara, lai to apturētu, skatieties Jauns.lv video.