Viedokļi

Pēteris Šmidre par nelegālo migrāciju: „Pienācis laiks reālam cietumsodam”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ir pienācis laiks reālam cietumsodam par nelikumīgu Latvijas robežas pāriešanu, saka Pēteris Šmidre un piebilst, ka kara apstākļos liberālie likumi vairs nestrādā: miera laikā dzīvojam pēc vieniem, bet kara laikā pēc citiem likumiem. Un žoga būvēšana uz Baltkrievijas robežas ir laba mācība, lai mēs apzinātos esam gatavi vai nē kara situācijai.

Pēteris Šmidre par nelegālo migrāciju: „Pienācis l...

Beidzot ir noslēgusies žoga būve uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Šķiet, ka tieši laikā. Jo šogad no robežas nelikumīgas šķērsošanas, robežsargi jau ir atturējuši vairāk nekā 3600 cilvēkus. Aizturētas arī vairākas imigrantu transportēšanas grupas. Un varam vien minēt, cik imigrantiem ir izdevies caur Latvijas robežu nonākt Eiropā. Patlaban tieši Latvijas robeža ir tā, caur kuru no Baltkrievijas Eiropā cenšas nonākt liela daļa migrantu. Tādēļ Lielais jautājums: „Ko vēl vajadzētu darīt nelikumīgās migrācijas apturēšanai?” To Jauns.lv uzdeva uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

„Viss tas žoga projekts bija ļoti laba pārbaude tam, vai mūsu robeža ir vai nav gatava hibrīdkaram.

Tur norisinās tipisks hibrīdkara piemērs – iepludināt bēgļus un radīt haosu. Un tad mēģināt haosā kaut ko izdarīt.

Kad iestājas pilnīgs haoss, tad, protams, būtu vieta stipram vadonim, totalitārismam un ceļam uz autoritārismu. Tas ir viņu mērķis. Tas ir ko krievi māk – bardakā viņi jūtas kā zivs ūdenī,” saka Pēteris Šmidre.

Viņš atgādina, ka reiz uzdevis jautājumu: „Kas norisināsies ilgāk – Ukrainas karš vai mūsu žoga uz robežas būvniecība?” Žoga būvniecības epopeja mums ir laba mācība tam, lai apjaustu, esam gatavi hibrīdkaram vai nē, kaut kādām diversijām nākotnē, X stundai un tā tālāk, mākam mēs mobilizēties vai nē.

Runājot par nelegālo migrantu plūsmu uz Latviju, uzņēmējs saka, ka ir pienācis laiks domāt par sodu pastiprināšanu par nelikumīgu robežas šķērsošanu: „Ja cilvēkus ķer un sūta atpakaļ uz Baltkrieviju un viņi nāk atkal un atkal, tad tas var notikt bezgalīgi. Par nelikumīgu robežas šķērsošanu pienākas konkrēts cietumsods, darba nometne vai vēl kaut kas. Par starptautisko un valsts likumu pārkāpšanu jābūt sodam. Bet te ir jautājums, vai Eiropas valstis un Eiropas Savienība ir gatava karam? Acīmredzot, ka nē, viss ļoti lēni pielec.” Viņš uzsver, ka kara apstākļos liberālie likumi nestrādā. Gadsimtiem ilgā vēsture pierādījusi, ka jebkura valsts miera laikā dzīvo pēc vieniem, bet kara laikā pēc citiem likumiem un to neņemot vērā Rietumu pasaule droši nejutīsies. Tāpēc tagad būtu jārīkojas pēc šiem „kara laika likumiem”.

Ko Pēteris Šmidre saka par nelikumīgo migrāciju un kas būtu jādara, lai to apturētu, skatieties Jauns.lv video.