Runā Rīga
2024. gada 15. augustā, 15:31

VIDEO: vai Valsts aizsardzības dienestā obligātā kārtā vajadzētu iesaukt arī sievietes? Viedokļi dalās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Patlaban likums paredz, ka Valsts aizsardzības dienestam ir pakļauti  vīrieši viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Sievietēm nav pienākuma dienēt, taču daiļā dzimuma pārstāves dienestā var iestāties brīvprātīgi. Iespējams, ilgi tas tā neturpināsies, jo izskanējis priekšlikums – iesaukšanu dienestā kā obligātu noteikt abu dzimumu pilsoņiem, vēsta “360TV ZIŅneši”.

VIDEO: vai Valsts aizsardzības dienestā obligātā k...

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš  ir rosinājis apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātajā  Valsts aizsardzības dienestā. Veicot aprēķinu, secināts, ka nokomplektēt  aizsardzības dienesta  spēkus ar 4 tūkstošiem jauniesaucamo gadā  būšot  liels izaicinājums. 

Gadā esot vien  aptuveni 19 tūkstoši jauniešu, kas ir sasnieguši iesaukšanas vecumu. Lielai daļai  ir veselības problēmas, kriminālsodāmība vai  ierobežojumi, kuru dēļ  Valsts aizsardzības dienestā neiesauc.

Sazinoties ar aizsardzības ministru Andri Sprūdu, viņš atzīst, ka  atbalsta  ideju par sieviešu iesaukšanu Valsts aizsardzības dienestā obligātā kārtā. Abi dzimumi ir politiski vienlīdzīgi, tomēr jautājumu par sieviešu iesaukšanu armijā pamatīgi jāizvērtē un par to nepieciešamas plašākas diskusijas koalīcijā, parlamentā, kā arī sabiedrībā.

Ja sabiedrības nostāja  būs negatīva, realizēt ideju par  sieviešu iesaukšanu  obligātajā Valsts aizsardzības dienestā būšot apgrūtinoši, atzīst Nacionālo bruņoto spēku komandieris, taču savu pārliecību par sievietes vietu armijā gan nemaina.

Vairāk skaties video!