Lukašenko: ar Baltkrievijā aizturētajiem Latvijas jauniešiem apietas "cilvēcīgi"
foto: Vida Press
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko.
Sabiedrība
2024. gada 3. augustā, 18:01

Lukašenko: ar Baltkrievijā aizturētajiem Latvijas jauniešiem apietas "cilvēcīgi"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko norādījis, ka četri jaunieši no Latvijas, kuri nesen tika aizturēti Baltkrievijā, patlaban uzturas viesnīcā un pret viņiem izturas draudzīgi, ziņo Latvijas Radio, atsaucoties uz oficiālo valsts ziņu aģentūru "BELTA".

Lukašenko: ar Baltkrievijā aizturētajiem Latvijas ...

Lukašenko sacījis, ka tāds bezvīzu režīms nekam neder, ja arestē cilvēkus, tādēļ viņa valstī pret viesiem izturas draudzīgi. Tikai nevajagot vest sliktas vielas.

Lukašenko apgalvo, ka ar Latvijas jauniešiem apietas "cilvēcīgi", pāri nedarīs, noskaidros apstākļus.

Kā zināms, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija 29. jūlijā informēja, ka ir saņemts zvans no jauniešu tuviniekiem par aizturēšanas faktu, bet tiekot precizēta informācija no oficiālajām iestādēm.

Kā liecina sociālajos tīklos publicēts video, jaunieši devušies uz Baltkrieviju, lai apmeklētu festivālu. Pie jauniešiem mašīnā esot konstatēta marihuāna un visi četri aizturēti.

Ņemot vērā Baltkrievijas iesaisti pilna mēroga Krievijas karadarbībā pret Ukrainu, Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku pastiprināto aktivitāti Baltkrievijas teritorijā, ievērojamiem drošības riskiem un šobrīd neprognozējamu drošības situācijas attīstību tuvākajā nākotnē, ĀM turpina stingri aicināt neceļot uz Baltkrieviju.

Ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas dienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos un tā rezultātā arestēti. Tiesiskuma trūkuma dēļ Baltkrievijā Latvijas iespējas sniegt šādām personām palīdzību ir ļoti ierobežota.

Tāpat, ņemot vērā saspringto starptautiskās drošības situāciju, kā arī neprognozējamo iekšpolitisko attīstību Krievijā, ministrija atkārtoti aicina Latvijas valstspiederīgos neceļot arī uz Krieviju. Iespējas sniegt konsulāro palīdzību Krievijā un Baltkrievijā ir ierobežotas.

Arī Valsts drošības dienests (VDD) jau iepriekš aicinājis Latvijas iedzīvotājus neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju, atgādinot par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā.