Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rīgas dome aizliegusi sestdien Vērmanes dārzā plānoto pasākumu Krievijas impēriskās flotes piemiņai
foto: Valsts drošības dienests.
Pasākums atcelts pēc VDD rekomendācijas.
Politika

Rīgas dome aizliegusi sestdien Vērmanes dārzā plānoto pasākumu Krievijas impēriskās flotes piemiņai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rīgas domē kāda privātpersona pieteikusi pasākumu par godu krievu flotes 310 gadadienai Ganguta jūras kaujā. Pašvaldība, ņemot vērā Valsts Drošības dienesta rekomendācijas pasākumu aizliegusi.

Rīgas dome aizliegusi sestdien Vērmanes dārzā plān...

"Pasākumu pieteica kāda privātpersona, un tas bija pieteikts sestdien no plkst.12.00 līdz 14.00 pie estrādes Vērmanes dārzā. Tika plānota sapulce par godu krievu flotes 310 gadadienai Ganguta jūras kaujā," skaidro Rīgas dome.

"Uzskatu, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā un tur notiekoša kara laikā šāda Krievijas impēriju slavinoša pasākuma organizēšana Latvijas galvaspilsētā vērtējama kā provokācija. Tā būtu atklāta necieņas izrādīšana Ukrainas aizstāvjiem un pretrunā ar vairākuma civilizētās sabiedrības nostāju. Tādēļ, ņemot vērā arī Valsts Drošības dienesta (VDD) rekomendāciju, esmu nolēmis aizliegt minētā pasākuma rīkošanu," Jauns.lv skaidro Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

"Pikets bija pieteikts likumā noteiktajā kārtībā, un pašvaldībai, saskaņā ar likumu, jau daudzus gadus pasākuma norisēm nav jāizsniedz atļauja, bet nepieciešamības gadījā pašvaldība var lemt par pasākuma aizliegšanu," skaidro Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Mārtiņš Vilemsons. Viņš norāda, ka "dome var pasākumus aizliegt tikai tādā gadījumā, ja tiek saņemts drošības iestāžu atzinums un pamatojums, un šajā gadījumā pec VDD rekomendāciju izvērtēšanas pašvaldība pieņēma attiecīgo lēmumu".

Krievija uzskata, ka Gangutas kauja, kas risinājās 1714. gada 27. jūlijā bija pagrieziena punkts, kas palīdzēja tai izcirst “logu uz Eiropu”. Jau līdz 1714. gada pavasarim Krievija bija sagrābusi visus Somijas dienvidus un ievērojamu tās centrālās teritorijas daļu, taču ar plašajiem zemes iekarojumiem agresoram nepietika, tādēļ tas plānoja cīņu pret Zviedrijas floti, kas tolaik kontrolēja noteiktu Baltijas jūras daļu. Pēc uzvaras pār Zviedriju, krievi ieguva pilnīgu kontroli pār Somu un Botnijas līci.