Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sākas piebaldzēnu mērīšana! Kāpēc to darīs un kur tas notiks?
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Novadu ziņas

Sākas piebaldzēnu mērīšana! Kāpēc to darīs un kur tas notiks?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirmdien, 22. jūlijā, Piebalgā sākās “Latvijas iedzīvotāju antropoloģiskās izpētes projekts. Piebalga”, turpinot pirms gandrīz 90 gadiem veikto pētījumu, lai noskaidrotu cilvēku fiziskās uzbūves attīstību un arī izmaiņas.

Sākas piebaldzēnu mērīšana! Kāpēc to darīs un kur ...

Pētījums notiek, sadarbojoties Rīgas Stradiņa universitātei (RSU), Cēsu novada pašvaldībai un "Roche" Latvija. Cēsu pašvaldība informē, ka ir iegūtas visas nepieciešamās ētikas atļaujas, lai īstenotu projektu. Iedzīvotāji tiks mērīti un nosvērti. Pašvaldība informē, ka izpētes procesā tiks izmatoti jaunākie tehnoloģiskie risinājumi, piemēram, 3D skeneri.

Kāpēc tik veikts pētījums?

Pirmais Piebalgas iedzīvotāju antropoloģiskās izpētes projekts notika pirms 87 gadiem. Projekta ietvaros tika noskaidrots cilvēku fiziskās uzbūves attīstība un arī izmaiņas. Tika apsekotas mājas un mērīti vairāk nekā 4300 Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas iedzīvotāju. Šobrīd RSU uzsākusi antropoloģisku pētījumu, kas balstīts uz tolaik ievāktajiem datiem. RSU īstenotais projekts notiks divās daļās: seno datu apstrāde un atkārtota antropoloģiskā pētījuma veikšana Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas iedzīvotājiem.

Pētījuma vadītājs ir RSU Anatomijas un antropoloģijas institūta profesors Jānis Vētra skaidro, ka pētījuma veikšanas laikā bija iecere savāktos datus izmantot ģeneoloģiskajai izpētei – dzimtu ciltskoku veidošanai. Arī šobrīd ir cerēts apvienot vēsturiskos datus ar jaunajiem datiem, lai varētu veidot Piebalgas dzimtu kokus, kas iekļautu ne tikai vārdu, uzvārdu, dzimšanas gadu, miršanas gadu vai dzīves laiku, bet tiktu papildināti arī ar veselības stāvokli un citiem apsekošanas laikā iegūtajiem datiem. Projektā ir iesaistīti arī tādi RSU profesori kā Aigars Pētersons, Silvija Umbraško, Juris Salaks, Andrejs Ivanovs, bet projekta ģenētikas daļā pētnieku grupā iesaistījies arī LU profesors Valdis Pīrāgs.

“Piebalga ir sens kultūrvēsturisks novads Vidzemē, tāpēc interese par tā pētniecību gan toreiz, gan tagad ir labi saprotama un pamatota. Mums ir patiess prieks būt daļai no šī pētījuma un daļai no vēsturiska procesa, jo pētījums sācies pirms 90 gadiem un tagad tas turpinās,” atzina Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Šobrīd plānotās pētījuma norises vietas

  • No 22. jūlija līdz 28. jūlijam Vecpiebalgas vidusskolā.
  • No 5. augusta līdz 11. augustam Jaunpiebalgas kultūras namā.

Pašvaldība informē, iepriekšēja pieteikšanās dalībai pētījumā nav nepieciešama. Ikviens interesents, kas ieradīsies pētījuma norises vietā, varēs kļūt par tā dalībnieku. Lai piedalītos pētījumā, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments. Informācija par precīziem laikiem ir atrodama Cēsu pašvaldības mājaslapā.

Kopumā plānots iesaistīt 500 Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas iedzīvotājus.