Sabiedrība
2024. gada 22. jūlijā, 07:30

VIDEO: Olaines “vietējie mīluļi” mežacūkas var izrādīties bīstamas

Ziņu nodaļa

Degpunktā, TV3

Mežacūka Olainē kļuvusi par sensāciju vietējiem iedzīvotājiem. Tā ne tikai brīvi pastaigājas gar vilciena sliedēm un bērnudārzu, bet arī ļaujas iedzīvotāju uzmanībai un pat pieskārieniem. Tomēr jāatceras, ka savvaļas dzīvnieka uzvedība nav paredzama un ir jāievēro dažādi piesardzības pasākumi.

VIDEO: Olaines “vietējie mīluļi” mežacūkas var izr...

Video materiālos redzama mežacūka, kas Olaines centrā it nemaz nejūtas traucēta cilvēku pārlieku lielās uzmanības dēļ. Saprotot, ka dzīvnieks ir miermīlīgs, aculiecinieki to glauda un ir sajūsmā par zvēra tuvumu. Taču eksperti norāda, ka savvaļas dzīvnieki ir neprognozējami.

“Ja pēkšņi lapsa nāk klāt vai vēl kaut kas, tad ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Mežacūkas smaidīgais purniņš ir tieši tāds pats, kad viņa ir arī ļoti dusmīga. Kad ir īpaši dusmīga, tad var zobiņus parādīt. Bet tā kopumā ir grūti saprast, ir daudzi, kuri sakosti un saskrāpēti,” teic veterinārārsts Jānis Beinerts.

Beinerts akcentē, ka nav zināms, kas ir mežacūkas zobos un nagos – bieži skrāpējumi un kodumi ir sāpīgi un ilgi dzīstoši.

“Mēs esam varbūt saskatījušies jūtūbā, ka tur ir draudzīgi šādi vai tādi tie zvēri, bet meža zvērs vienmēr ir meža zvērs. Tas tāds arī paliek. Tie stāsti, ka kāds ir pieradinājis lapsu vai vilku, vai vēl kaut ko – es neesmu redzējis nevienu no šiem stāstiem ar laimīgām beigām,” norāda veterinārsts Jānis Beinarts

Interneta vidē pieejamie video un attēli rosina iedzīvotāju vēlmi pēc tuvošanās savvaļas dzīvniekiem, lai arī paši varētu publicēt šāda veida saturu un apkārtējiem parādīt, ka ir izdevies sastapties ar ko neierastu.

Pat ja savvaļas dzīvnieks būtu uzaudzis nebrīvē un izlauzies no savas mājvietas, nonākot sabiedrībā tam var atgriezties instinkti par to, ka svešs cilvēks ir bīstams, un arī šādam dzīvniekam nav ieteicams tuvoties.

“Arī , teiksim, tajos pašos mājas cūku kūtī – ienāk svešs cilvēks iekšā. Visas cūkas uzreiz reaģē: “Kas notiek? Kas notiek? Kas notiek?” Tāpēc šie visi pārmērīgas tuvošanās mēģinājumi savvaļas dzīvniekiem ir bīstami, jo cilvēka uzmācība dzīvniekam var tikt uztverta kā draudi,” izceļ Rīgas zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Pat ja dzīvnieks ir mierīgs un rodas nepārvarama vēlme to pabužināt, cilvēks var kļūt par dažādu slimību pārnēsātāju, apdraudot gan savu, gan paša mājdzīvnieku veselību.

Veterinārārsts Beinerts aicina pēc iespējas mazāk kontaktēties ar savvaļas dzīvniekiem, jo nav zināms, ar ko dzīvnieks slimo un vai ar to neinficēsies arī pats cilvēks vai viņa mājdzīvnieks.

Lielākā iespēja sastapt mežacūkas ir Vidzemes reģionā. Tomēr mežacūkas nav vienīgie zvēri, kas aizvien biežāk sastopami ārpus to dabiskās vides. Meža dzīvnieku populācijas palielināšanās maina to dzīvošanas paradumus.

Ja gadās sastapt meža dzīvnieku apdzīvotā vietā, vai arī, ja šis dzīvnieks ir ievainots, nepieciešams informēt pašvaldību un pašvaldības policiju, kas pieņems lēmumu par to, kā jārīkojas attiecīgajā situācijā.