Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā “dzīvs sniegs”! Aculiecinieks uz tilta pār Gauju nofilmē apstulbinošu daudzumu kukaiņu
foto: ekrānuzņēmums no video
Entomologs Voldemārs Spuņģis paskaidro, ka viendienītēm ir labāki un ir sliktāki gadi. Šis, acīmredzot, ir viens no labākiem gadiem.
Sabiedrība

Kā “dzīvs sniegs”! Aculiecinieks uz tilta pār Gauju nofilmē apstulbinošu daudzumu kukaiņu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Siltā jūlija naktī, gluži kā sniegs, taču dzīvs, spējīgs lidot un, iespējams, arī izbiedēt nezinātāju – šāds kukaiņu mākonis nesen pārsteidza kādu aculiecinieku uz Cēsu tilta pāri Gaujai.

Kā “dzīvs sniegs”! Aculiecinieks uz tilta pār Gauj...

Videoklipus, kuros redzams, ka minēto tiltu apsēdis apstulbinošs daudzums tā saucamo viendienīšu, “TikTok” ievietojis Artūrs Lūkins. Materiālos redzams kā video autors ir šo kukaiņu ieskauts un paņem tos saujā kā brīdī pirms sniega pikas lipināšanas ziemā:

@arturslukins

Pilnais video no kukaiņu apokalipses! ❗️❗️❗️

♬ original sound - Arturs Lūkins

Redzams, ka tilts teju visā platībā ir noklāts ar šiem kukaiņiem. Jauns.lv vērsās pie entomologa Voldemāra Spuņģa, lai noskaidrotu, vai šāds viendienīšu daudzums vienā vietā ir Latvijai ierasta parādība.

“Bieži ko tādu diez vai sanāks novērot. Lieta ir tāda, ka šo kukaiņu kāpuri attīstās Gaujas dūņās, pēc būtības tie ir plēsīgi. Tiem ir garš, sarežģīts attīstības process, kura rezultātā kāpuri pārtop viendienītēs. To uzdevums – tikt līdz piekrastei. Attīstība sākas vienlaikus, notiek vairāk vai mazāk sinhroni un šādai izlidošanai tad ir paredzētas viena, varbūt trīs dienas,” paskaidro eksperts.

Spuņģis paskaidro, ka viendienītēm ir labāki un ir sliktāki gadi. Šis, acīmredzot, ir viens no labākiem gadiem. “Vēl jau jāpiebilst, ka šis tilts arī ir īpatnēja vieta – vienīgais izgaismotais objekts tumšā apvidū, tieši virs ūdens. Viendienītes ļoti labi lido uz gaismu,” saka Spuņģis.

Entomologs arī mierina – pat pie šāda šķietami neparasta daudzuma, šie kukaiņi cilvēkam nerada nekādu apdraudējumu un, ja nu gadījies nonākt savā ceļā pie šāda tilta, droši var doties pāri.