Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

"Uz ielas trūkst policistu!" Kulbergs par letālajām avārijām un braukšanas kultūru Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Es kā transporta nozares eksperts un ikdienas aktīvs lietotājs vēroju šo sfēru, pats esmu izgājis cauri diezgan nopietnam avārijas procesam. Gribētu pateikt, ka fundamentāli ir viena liela sistemātiska problēma notikusi – mēs jau desmit gadus pieļaujam to, ka mums vienkārši nav policijas uz ielas," komentējot drūmo situāciju uz ceļiem, saka Auto asociācijas prezidents, Saeimas deputāts Andris Kulbergs (AS).

"Uz ielas trūkst policistu!" Kulbergs par letālajā...

Šovasar Latviju satricināja vairāki ceļu satiksmes negadījumi ar bojāgājušajiem. Tikai uz Liepājas šosejas vien pāris dienu laikā dzīvību zaudēja seši cilvēki. Avārijās tiek vainota gan nepārdomāta ceļu infrastruktūra, gan pašu braucēju pārgalvība un noteikumu neievērošana, gan policijas trūkums uz ceļiem. Skaidrs ir viens: nepieciešams kaut ko darīt, lai traģēdijas uz Latvijas ceļiem nekļūtu par ikdienu, tādēļ Lielais jautājums: “Kā mazināt satiksmes negadījumu skaitu?”

“Mums nav kontroles pār situāciju, uz ielas trūkst policistu. To pierāda arī tas, ar ko es aktīvi cīnos Saeimā – par to, ka mums Krievijas, Baltkrievijas, tai skaitā arī Ukrainas un trešo valstu pilsoņi ir pēdējos divos gados sakrājuši 110 000 sodus fotoradaros. Tas nozīmē to, ka ir pilnīgs nihilisms pret to, kādi ir sodi, tāpēc, ka sodus nevar piemērot,” pauž Kulbergs.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Mums nav kontroles pār situāciju, uz ielas trūkst policistu," norāda Saeimas deputāts Andris Kulbergs.
"Mums nav kontroles pār situāciju, uz ielas trūkst policistu," norāda Saeimas deputāts Andris Kulbergs.

“Es neredzu citus risinājumus kā reāli atgriezt policijas darbinieku skaitu ielās, kas nenodarbojas ar sodīšanu, bet nodarbojas ar izglītošanu. Mums ir ļoti liela problēma ar apdzīšanas manevriem, ar to, cik nihilistiski izturas braucēji. Tā kā policijas nav ielās – cilvēki riskē vairāk. Riskēšana noved pie šīm letālajām sekām. Infrastruktūra jau mums nav būtiski mainījusies, mēs iepriekš pārkāpām mazāk, bet iepriekš bija policijas klātbūtne uz ceļiem,” stāsta eksperts.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.