Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

"Tautsaimniecībai ir jākļūst par prioritāti valdībā!" Kulbergs par to, kas būtu jāpanāk Rinkēvičam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Es domāju, viņš ir ar uzviju paveicis, ka ir gana iemīlēts tautā. Visu cieņu viņam. Labi pastrādāts. Šis kapitāls ir uzkrāts. Bet, manuprāt, beidzot šis kapitāls ir jāliek lietā, kur prezidentam tiešām vajadzētu ar šo labo kapitālu ietekmēt. Es uzskatu, ka prezidentam ir jāiestājas par tādām tēmām, kas ir šobrīd samilzušas. Piemēram, tautsaimniecība," sarunā ar Jauns.lv uzsver Saeimas deputāts Andris Kulbergs.

"Tautsaimniecībai ir jākļūst par prioritāti valdīb...

Apritējis gads, kopš par Valsts prezidentu ievēlēts Edgars Rinkēvičs. Šajā laikā viņš ir daudz braucis vizītēs pa Latviju. Ticies ar cilvēkiem un publicējis sociālajos tīklos fotogrāfijas ar kaķiem un suņiem. Vārdu sakot, ir bijis pamanāms, taču ar atrādīšanos tautai vien prezidenta pienākumi neaprobežojas. “Ko pirmā gada laikā ir paveicis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs?” jautājām Saeimas deputātam, Auto asociācijas prezidentam Andrim Kulbergam.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Saeimas deputāts, Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.
Saeimas deputāts, Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Tautsaimniecībai ir jākļūst par numur viens tēmu valdībā. Skaidrs, ka tas deputātiem un politiskajiem spēkiem nemaz nav tik interesanti, jo tautsaimniecības vai uzņēmēju vēlētājs jau ir ļoti niecīga daļa - 2,7 % no vēlētājiem, nav pat politisko dividenžu. Bet prezidentam noteikti pienāktos un ir iespējas un tiesības šo jautājumu uzlikt dienaskārtībā valdībai.

Arī nākamajās tēmās, piemēram, “Rail Baltica”. Ļoti respektēju, ka prezidenta kungs ir ņēmis vērā, ko es ļoti aktīvi iniciēju no savas un frakcijas puses, tās lietas, kas tautsaimniecībā ir svarīgas. Tā tad enerģētikas jautājums - asinis uzņēmējdarbībai, labklājība arī iedzīvotājiem. To mēs redzam kā pretēju efektu šobrīd, tāpēc enerģētikas jautājumam jābūt prioritātei.

Šo viņš ir paņēmis, es pie viņa vairākkārt biju. Viņš ļoti nopietni klausījās šajā jautājumā, un man prieks, ka viņš to jautājumu pacels prezidenta līmenī. Bet es domāju, ka viņam būs gana grūti. To mēs redzēsim, laiks rādīs, jo viņš pats ir bijis atbildīgs un personīgi iesaistīts politiskajā dzīvē. Viņš ir bijis ministrs, viņš ir bijis vadošās partijas padomē. Viņš ir bijis galvenā figūra arī iepriekšējās visās valdībās un arī līdzvainīgs tur, kur mēs atrodamies šobrīd. Tāpēc viņam ir jāparāda sava distancēšanās un ar stingrāku stāju jāuzstāj uz banku, ekonomikas, tautsaimniecības, enerģētikas jautājumiem, ēnu ekonomikas apkarošanu. Un šobrīd tāds fundamentāls projekts kā “Rail Baltica”, kur prezidentam būtu ļoti, ļoti svarīga loma visu Baltijas valstu kā partneru kontekstā saorganizēt šo sinerģiju. Kā ārlietu speciālists, kā vidutājs, kā persona, kurš varētu ar saviem kontaktiem uzlabot šo daudzus gadus neveiksmīgo deķīša vilkšanu - lietuvieši savā virzienā, igauņi savā virzienā. Jo ir skaidrs, ka “Rail Baltica” projekts nevarēs būt īstenots, ja trīs Baltijas valstīs neatradīs tam risinājumu.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.