Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pieci eiro stundā mājkalpotājai. Ģimenei pārmet, ka meklē Pelnrušķīti
foto: Shutterstock
Ģimene Mežaparkā meklē mājkalpotāju, atalgojumā piedāvājot, sākot no pieciem eiro “uz rokas”.
Sabiedrība

Pieci eiro stundā mājkalpotājai. Ģimenei pārmet, ka meklē Pelnrušķīti

Māris Puķītis

Jauns.lv

Sociālajā platformā X diskusiju raisījis sludinājums, kur kāda turīga ģimene Mežaparkā meklē mājkalpotāju, atalgojumā piedāvājot, sākot no pieciem eiro “uz rokas”. Vieni norāda, ka vergu laiki beigušies, citi – ka nemaz tik slikti nav.

Pieci eiro stundā mājkalpotājai. Ģimenei pārmet, k...

“Tas laikam pat nav smieklīgi,” uzskata Deniss Bērziņš, kurš aizsācis viedokļu vētru. “Forša ģimene ar trim bērniem, kas dzīvo Rīgā, Mežaparkā, 600 m2 plašā mājā, meklē mājkalpotāju,” teikts sludinājumā. Solīts nepieciešamības gadījumā nodrošināt dzīvesvietu Rīgā un visus darbam nepieciešamos līdzekļus.

Visticamāk, šis būšot pilnas slodzes darbs. Atbalsta personai jābūt ar dzīves pieredzi (sākot no 28 gadiem), bez kaitīgiem ieradumiem, bērnu radošums (skaņā un jaudā) iedvesmo, nevis kaitina, ir iemaņas tīrības uzturēšanā lielā platībā un neapnīk ikdienas rūpes, veselīga un vienlaikus garda ēdiena gatavošanas prasmes tiks novērtētas atzinīgi. 

Jānis Alkšers iebilst: “Normāls darbs un atalgojums pirmspensijas vai pensijas vecuma cilvēkam. Tā vecuma cilvēki nečīkst, bet iet un dara! Atšķirībā no 20-30gadniekiem.”

Kora secina: “Pavārs, aukle un apkopēja – viss vienā un par 40 eur dienā (5x8 h), 200 eur nedēļā (40x5 dd), 800 eur mēnesī. Kāds pasakiet jaukajai ģimenītei, ka vergu laiki beigušies.”
Ēriks Stendzenieks spriež: “Viss ok, tomēr punkts “iedvesmo bērnu radošums (skaņā un jaudā)” velk uz atlīdzību ap 200 eur/h.”

Valdis uzdod vienkāršu jautājumu: cik būtu paši gatavi maksāt? Un vai 800 eiro uz rokas, kas ir ap 1200 eiro uz papīra, skaitās maza alga?  Vidējā alga valstī ir ap 1500.

Indy atgādina: “Ja veikalā viena un tā pati prece maksā lētāk, vai tu smejies, ka tie pa lēto pārdod un ņem dārgāko? Izklausījās pilnīgi stulbi vai ne? Tieši tāpat šeit. Ja jau būs, kas strādā, tad viss labi.”

Inta apšauba tik daudz un dažādus pienākumus vienam cilvēkam: “Parasti tīrīšana ir atdalīta no ēdiena gatavošanas tīri higiēniski apsvērumu dēļ. Šitā jaukā ģimene sava skopuma dēļ piecietīs, ka kalpone pēc tualetes tīrīšanas ar tām pašam darba drēbēm metīsies pie ēdiena.”

Vīgrieze raksta: “Punkts par bērnu radošumu nozīmē, ka bērni aizkakās uzreiz visu, ko verdzene sakops, bet gabaldarbu – ka tas ir Sīzifa darbs – visu sakopsi, izdomas vēl ko citu. Saprotu, ka tur ļaunā pamāte ar meitām meklē Pelnrušķiti – jāstrādā par vēdera tiesu un var gulēt virtuvē pie pavarda.

Master Yoda ironizē: “Šamie laikam tikuši līdz pusei grāmatas par pelnrušķīti.” 

Zebra: “Jā, un šis ir galvenais iemesls, kāpēc mūsu ukrainiete labprātāk strādā noliktavā nekā bērnus pieskata, kaut iepriekš strādājusi bērnudārzos.”

Kārlis Dūmiņš gan pieļauj – ja nāk bonusā apmaksāta dzīves vieta, kas ir vismaz 300 eiro, darba auto vismaz 200 eiro mēnesī plus ēšana, tad 800 eiro varbūt “principā ir brīvie līdzekļi.” 

Visbeidzot vietā pusaudžu un jauniešu psihoterapeita Nila Konstantinova salīdzinājums: “Skolas psihologs Latvijā, piemēram, par pilnu slodzi uz rokas saņem ap 720 eur. Bez dzīvošanas vai ēšanas, protams.”

Šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā vidējā mēnešalga bija pirms nodokļiem 1623 eiro.