Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Viņš gaidīja īsto brīdi, lai izlēktu transportlīdzekļa priekšā!" Vilciena mašīnists min iemeslu traģēdijai Jūrmalā, kurā dzīvību zaudēja Straume
foto: LETA
Vilciens.
Sabiedrība

"Viņš gaidīja īsto brīdi, lai izlēktu transportlīdzekļa priekšā!" Vilciena mašīnists min iemeslu traģēdijai Jūrmalā, kurā dzīvību zaudēja Straume

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/Degpunktā

Jūrmalā vilciena traģēdijā bojā gājis bijušais Saeimas deputāts Jānis Straume. Vairāki aculiecinieki stāsta par mirkli pirms traģēdijas, kā versiju minot pašnāvību.

"Viņš gaidīja īsto brīdi, lai izlēktu transportlīd...

Kāda aculieciniece TV3 raidījumam "Degpunktā" stāsta, ka ir pieredzējusi brīdi, kad vīrietis tika notriekts. Viņa stāsta, ka ievērojusi kādu nemierīgu un aizdomīga paskata vīrieti, kurš satraukti staigājis gar sliežu malu, it kā kaut ko gaidot. Lai nebūtu jāiet gar šo personāžu, sieviete izmainījusi savu ceļu līdz peronam.

Pēc neilga brīža izdzirdējusi vilciena taures, nolēma paskatīties pār plecu, vai skaņas signāls tiek raidīts viņai. Tieši tajā brīdī svešinieks atsitās pret vilcienu un aizlidoja uz sāniem. Lai saprastu, kas noticis, vilciena mašīnists izkāpa ārā. Pēc brīža notikuma vietā ieradās arī operatīvie dienesti.

Viens no satiktajiem stacijas darbiniekiem raidījumam stāsta, ka arī vilciena mašīnists apstiprinājis versiju par to, ka cilvēks jau iepriekš bija nolēmis darīt sev galu un gaidīja īsto brīdi, lai izlēktu transportlīdzekļa priekšā.

Par notikušo Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu un izmeklē negadījuma apstākļus.

Jānis Straume bija ārsts un politiķis. Laikā no 1998. līdz 2002. gadam Straume bija Saeimas priekšsēdētājs. Kopš 1988. gada Straume darbojies dažādās politiskās organizācijās, tostarp "Helsinki-86", LNNK, Pilsoņu kongresā, "18. novembra savienībā" (1991. gadā kļuvis par tās priekšsēdētāju) un partijā "Tēvzemei un Brīvībai" (TB).

1993. gadā ievēlēts 5. Saeimā no "Tēvzemei un Brīvībai" saraksta. 6. Saeimā darbojies kā TB frakcijas vadītājs. 1998. gadā Straume amatu atstājušā kolēģa Aigara Jirgena vietā tika ievēlēts par Saeimas priekšsēdētāja biedru. 

2006. gadā notikušajās 9. Saeimas vēlēšanās Straumes neiekļuva Saeimā. Arī partijas vadītāja amatā viņu nomainīja Roberts Zīle, līdz ar to bijušais Saeimas priekšsēdētājs pazuda no redzamas politiskās aprites. Tomēr viņš ieņēma amatus vairāku nozīmīgu valsts uzņēmumu politizētajās vadībās (Latvijas Pasts, Lidosta Rīga, Rīgas osta).

2007. gadā viņš kļuva par Rīgas domes priekšsēdētāja Jāņa Birka padomnieku un 2009. gadā pats nesekmīgi piedalījās Rīgas domes vēlēšanās, taču līdz tam galvaspilsētā valdošā TB/LNNK netika ievēlēta pašvaldībā. 2011. gada 10. martā Straume izstājās no partijas TB/LNNK.