Septembrī Čehova teātrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Pelnrušķīte"
foto: LETA
Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris
Kultūra

Septembrī Čehova teātrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Pelnrušķīte"

Kultūras nodaļa

Jauns.lv / LETA

Čehova teātrī, Rīgā, 1.septembrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Pelnrušķīte" Paulas Pļavnieces režijā, informēja teātra pārstāve Agnese Rozentāle.

Septembrī Čehova teātrī pirmizrādi piedzīvos iestu...

Iestudējumā stāsts par Pelnrušķīti būs balstīts zināmajā notikumu secībā, tomēr varoņu intereses un aizraušanās būs mūsdienīgas, aicinot arī skatītājiem aizdomāties par globālām aktualitātēm, piemēram, par izmirstošo dabisko pļavu saglabāšanu, kas šajā skatuves versijā ir Pelnrušķītes dzīves aicinājums, teica Rozentāle.

Arī princis šajā lugā būs ar dabai draudzīgiem hobijiem - viņu interesēs nevis medības, bet gan dārzniecība un biškopība. Izrādes veidotāji sola, ka tradicionālās pasakas vērtības nekur nepazudīs - būs gan brīnumdare Feja, gan kristāla kurpīte, gan ķirbja kariete, bet visam pāri - labestības un mīlestības uzvaras spēks.

Izrādes radošo komandu režisores Pļavnieces vadībā veido scenogrāfe Sintija Jēkabsone, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, komponists Reinis Sējāns, gaismu mākslinieks Niks Cipruss un horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs. Lugas autore ir Linda Rudene, savukārt tulkojumu krievu valodā veido Lina Ovčiņņikova.

Izrādei "Pelnrušķīte" jau notikusi aktieru atlase un arī aizvadīts pirmais lasījums. Galvenajā - Pelnrušķītes - lomā izrādē iejutīsies aktrise Jūlija Berngardte, bet citus personāžus atveidos virkne Čehova teātra aktieru, kā arī topošie aktieri - Latvijas Kultūras akadēmijas studenti.

Režisorei Pļavniecei "Pelnrušķīte" būs ceturtā izrāde, kas iestudēta Čehova teātrī, turklāt divas no tām saņēmušas balvas "Spēlmaņu nakts" ceremonijā - 2022.gadā par gada labāko izrādi bērniem un pusaudžiem tika atzīta iestudējums "Dakteris Aikāsāp".

Savukārt 2023.gada "Spēlmaņu nakts" ceremonijā bērnu un jauniešu žūrijas simpātijas balvu saņēma Pļavnieces iestudējums "Trīs sivēntiņi un vilks". Šī gada aprīlī režisore Čehova teātrī iestudējusi izrādi "Lietus lāšu pasaciņas", kuras izteiksmes līdzeklis ir Aspazijas dzeja. Tā ir paredzēta vismazākajiem teātra apmeklētājiem vecumā no diviem līdz pieciem gadiem.