Pārsteidzoši: Somijas tūrists Latvijā iztērē 45 300 eiro alkoholam
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība

Pārsteidzoši: Somijas tūrists Latvijā iztērē 45 300 eiro alkoholam

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valkas deputāts Vents Armands Krauklis savā mikroblogā “X” padalījās ar visai pārsteidzošu ziņu par kāda somu tūrista patērēto alkohola summu.

Pārsteidzoši: Somijas tūrists Latvijā iztērē 45 30...

Krauklis informēja, ka daudzi tūristi no Somijas brauc uz Latviju, lai iegādātos alkoholu. Stāstot, ka pāris nedēļas atpakaļ viens tāds tūrists par savu pirkumu samaksāja 45 300 eiro. Šo pirkumu Krauklis nodēvēja par labu pienesumu  Latvijas PVN un akcīzes nodokļa ieņēmumiem, kā arī statistikai, kas mūs pasludina par lielākajiem dzērājiem Eiropā.

Jauns.lv jau iepriekš ziņoja, ka Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) sastādīja “pasaules lielāko dzērāju sarakstu”, kur pirmo vietu ieņem Kuka salas, bet 2. vietu ieguva Latvija. Kuka salu iedzīvotāji patērē 12,97 litrus alkohola uz vienu cilvēku gada laikā. Tikmēr Latvijā šis rādītājs ir 12,9 litri uz cilvēku gadā. Par vismazāko alkohola patērētāju valsti tiek uzskatīta Bangladeša, kam seko Kuveita, Mauritānija, Saūda Arābija un Somālija. Dati tika apkopoti 2019. gadā CIP “World Factbook” ietvaros, un sniedz informāciju par vairākām valstīm.

Alkohols ir ķīmiska, psihoaktīva un atkarību izraisoša viela, kas kavē vai pazemina centrālās nervu sistēmas aktivitāti, un negatīvi iedarbojas uz visām orgānu sistēmām. Alkohola ietekmē tiek izmainīta cilvēka uztvere, emocijas, kustības, redzes un dzirdes spējas. Būtiski pieaug trauksmes, depresijas un agresijas risks, kā arī attīstās mācīšanās, atmiņas un miega traucējumi, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). 

Alkohola lietošana ir cēlonis vairāk nekā 60 dažādām hroniskām slimībām, kā arī dažādām neiropsihiskām kaitēm.