foto: ventasbalss.lv
Laikapstākļi Kurzemē kļuvuši bīstami - izsludināts oranžais brīdinājums
Kurzemes pusē plosās vētra.
Sabiedrība
2024. gada 30. jūnijs, 23:50

Laikapstākļi Kurzemē kļuvuši bīstami - izsludināts oranžais brīdinājums

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nakts pirmajā pusē valsts rietumu rajonos gaidāms pērkona negaiss, vietām būs novērojamas krasas vēja brāzmas līdz 20-23 m/s un ļoti stipras lietusgāzes. Iespējama arī krusa, norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

"Dažviet negaiss var būt stiprs, nest spēcīgas vēja brāzmas un krusu. Līdz plkst. 1 naktī spēkā oranžais brīdinājums," mikroblogošanas vietnē "X" norāda laika ziņu moderators Toms Bricis.

LVĢMC brīdina

"ESI GATAVS ļoti stipram pērkona negaisam! Ja vien iespējams, nekavējoties meklē patvērumu slēgtās telpās un seko norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Pērkona negaiss būtiski ietekmēs āra aktivitātes. Drošības apsvērumu dēļ izvērtē, vai nav jāatceļ vai jāpārceļ uz vēlāku laiku ārā plānotie pasākumi. Īpaši piesardzīgs esi vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei: atrodoties mežā, meklē patvērumu zemākā vietā, vietās ar zemākiem krūmiem, savukārt, atrodoties atklātā teritorijā, patveries zemā vietā, piemēram, ielejā. Izvairies no atrašanas uz pakalniem, klajā laukā, blakus elektrolīnijām. Atrodoties uz ūdens, mēģini nokļūt krastā un nekavējoties meklē patvērumu. Parūpējies arī par mājdzīvniekiem, arī viņus apdraud pērkona negaiss," norāda LVĢMC.

"Atsevišķos rajonos gaidāmi elektroenerģijas un telekomunikāciju traucējumi. Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami – tās ir jāatvieno no elektrotīkla! Krasu vēja brāzmu rezultātā vējš lauzīs koku zarus un pat kokus. Nefiksēti priekšmeti vai atlūzas tiks nestas pa gaisu. Nenovieto transportlīdzekli zem kokiem. Pēc iespējas izvairies no tādu priekšmetu izmantošanas kā elektriskais skrejritenis, makšķere, arī lietussargs un izvairies atrasties metāla priekšmetu un objektu tuvumā. Lietusgāzes izraisīs strauju ūdens līmeņa celšanos un iespējama zemāko vietu applūšana. Braukšanas apstākļus uz ceļiem apgrūtinās pasliktināta redzamība un akvaplanēšana. Rēķinies, ka dažiem braucieniem būs nepieciešams ilgāks laiks. Pērkona negaisu var pavadīt arī lielgraudu krusa, bojājot kultūraugiem un sējumiem," brīdina sinoptiķi.