foto: Freepik.com
Lai saņemtu uzturlīdzekļus, ārzemēs studējošiem jauniešiem katru gadu būs jāapliecina studiju turpināšana
Tieslietu ministrija (TM) plāno veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos "Noteikumi par uzturlīdzekļu izmaksu".
Sabiedrība
2024. gada 30. jūnijs, 14:06

Lai saņemtu uzturlīdzekļus, ārzemēs studējošiem jauniešiem katru gadu būs jāapliecina studiju turpināšana

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Tieslietu ministrija (TM) plāno veikt grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos "Noteikumi par uzturlīdzekļu izmaksu", kuri paredz, ka ārzemēs studējošiem un uzturlīdzekļus saņemošiem jauniešiem katru gadu līdz 31.oktobrim būs jāapliecina studiju turpināšana, liecina TM iesniegtie grozījumi tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

Ministru kabineta 2017.gada 28.marta noteikumi "Noteikumi par uzturlīdzekļu izmaksu" izstrādāti saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 13.panta pirmo daļu, kurā noteikts deleģējums MK noteikt uzturlīdzekļu izmaksas iesnieguma paraugu, iesniegumam pievienojamos dokumentus un kārtību, kādā fonda administrācija izskata iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Attiecīgi noteikumos nostiprināts uzturlīdzekļu izmaksas iesnieguma paraugs un iesniegumam pievienojamo dokumentu saraksts un kārtība, kādā fonda administrācija izskata iesniegumu un tam pievienotos dokumentus, kā arī izmaksā uzturlīdzekļus.

Ņemot vērā, ka šī gada 30.maijā Saeima pieņēma likumu "Grozījums Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā", ar kuru paredzēts, ka turpmāk uzturlīdzekļus no fonda varēs saņemt pilngadīgas personas, kuras iegūst pamatizglītību, vidējo izglītību, speciālo izglītību vai arodizglītību ārvalstīs, ir nepieciešams izdarīt atbilstošus grozījumus noteikumos, lai to saturs atbilstu likumā noteiktajam.

Noteikumos nepieciešams nostiprināt, ka ārvalsts iestādes izsniegtu dokumentu, kas apliecina, ka pilngadīga persona turpina iegūt kādu no minētajiem izglītības veidiem vai pakāpēm jāiesniedz dministrācijai katru gadu, līdz 31.oktobrim. Termiņš - 31.oktobris nosakāms arī tādēļ, lai fonda administrācijas rīcībā būtu aktuāla informācija saistībā ar iesniedzēja izglītību.

Pašlaik līdz 4.jūlijam notiek grozījumu publiskā apspriešana, bet izmaiņas plānotas no 1.septembra.