foto: Paula Čurkste/LETA
Braukšana reibumā uz Latvijas ceļiem - katrs piektais negadījums ar smagām un letālām sekām
112
2024. gada 28. jūnijs, 11:43

Braukšana reibumā uz Latvijas ceļiem - katrs piektais negadījums ar smagām un letālām sekām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) statistika ir skaudra – salīdzinot 2022. gada un 2023. gada vasaras sākumu, pērn strauji pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits alkohola reibumā ar bojāgājušajiem un smagi cietušajiem.

Melnajā statistikā augsta vieta ir vietējiem un mazākas nozīmes ceļiem ārpus apdzīvotām vietām, kur gandrīz katrs desmitais negadījums noticis, transportlīdzekli vadot alkohola reibumā, bet letālas sekas cilvēki piedzīvo un smagi cieš 20% negadījumu. CSDD šovasar vērš uzmanību uz šo problēmu satiksmes drošības kampaņā “Pālis pie stūres nav brālis”.
 
“Reibums un transportlīdzekļa vadīšana ir nāvējoša kombinācija, lai cik labi pazīstams būtu ceļš. Nav nozīmes arī tam, ka jāpabrauc “tikai mazs gabaliņš pa vietējo lauku ceļu” vai braucamais ir velosipēds, vai kāds cits pārvietošanās līdzeklis – salauzt sevi un savu dzīvi var jebkur un ar jebkādu transportlīdzekli. Diemžēl iereibuši vadītāji ne tikai nespēj adekvāti novērtēt situāciju uz ceļa un savlaicīgi reaģēt, bet arī mēdz būt pārgalvīgi un apdraud gan savu, gan apkārtējo drošību. Sajūta, ka uz lauku ceļa, kur neviens neredz un satiksme nav tik intensīva, var braukt, kā ienāk prātā, ir maldinoša,” uzsver CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks. 

Diemžēl arī šogad Jāņu laiks uz autoceļiem prasījis dzīvības: četrās dienās pārbaudīti gandrīz 24 500 autovadītāju, un, kaut arī alkohola reibumā pie stūres līgotāji bija sēdušies mazāk nekā citus gadus, bojā gājuši divi un cietuši vēl 27 cilvēki. Apreibušākais svinētājs pieķerts vēl pirms svētkiem, pašā saulgriežu vakarā vadām motociklu 3,35 promiļu reibumā.

“Vadītāju, kuri sēžas pie stūres lielā reibumā, gan ir kļuvis mazāk, tomēr to skaits vēl arvien ir ārkārtīgi liels, turklāt ne tikai svētku laikā. Aizvadītajās divās svētku dienās visā Latvijā uzsākti 12 administratīvā pārkāpuma procesi un 23 kriminālprocesi par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, kā arī divi kriminālprocesi par transportlīdzekļa vadīšanu iespējamā narkotisko vielu ietekmē. Jāatgādina, ka par transportlīdzekļa vadīšanu lielā alkohola reibumā paredzēta kriminālatbildība,” akcentē Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.