Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
VUGD: glābjot slīkstošu cilvēku, ir vien 20-60 sekundes laika
foto: Freepik.com
Lai izglābtu slīkstošo, kritiskas ir 20-60 sekundes.
112

VUGD: glābjot slīkstošu cilvēku, ir vien 20-60 sekundes laika

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šosezon no ūdenstilpēm izcelti jau 42 noslīkušie. Kā skaidro Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Mārtiņš Baltmanis, galvenais noslīkšanas iemesls – pārgalvība.

VUGD: glābjot slīkstošu cilvēku, ir vien 20-60 sek...

Intervijā TV24 raidījumā “Uz līnijas” Baltmanis sacīja, ka pērn visa gada griezumā bija 116 mirušie, kas izcelti no ūdenstilpnēm.

Kā galveno iemeslu nelaimes gadījumiem uz ūdens Baltmanis min pārgalvību, savu spēju pārvērtēšanu, alkohola reibumu un neuzmanību. “Bieži vien ir doma – nekas jau nenotiks. Protams, ir arī dažādi nelaimes gadījumi, piemēram, nesen traktors iebrauca dīķī. Kā tas notika ir grūti komentēt,” izteicās VUGD priekšnieks.

Runājot par slīkstoša cilvēka glābšanu, Baltmanis iesaka uz tālruņa numuru 112 zvanīt nekavējoties, vienlaikus norādot, ka, glābjot slīkstošu cilvēku, ir vien 20-60 sekundes laika.

“Un tad ir vai nu jāpadod cilvēkam kāda gara koka kārts, bet vienlaikus nevajag pārvērtēt savas spējas,” sacīja glābējs, turpinot, ka, ja ir pārliecība par došanos ūdenī pie slīkstošā, tad viņam jātuvojas no mugurpuses, jāsatver zem padusēm ap krūškurvi.

“Viena lieta ir tās 20-60 sekundes, kad cilvēks paiet zem ūdens. Bet cita lieta ir, ka mums pēc iespējas ātrāk vajag viņu dabūt ārā, jo pēc tam mums vēl ir kādas 4 minūtes, kad mēs vēl varam atdzīvināt cilvēku. Tāpēc ir ļoti būtiski pēc iespējas ātrāk zvanīt 112,” uzsvēra Baltmanis.

Tēmas