VIDEO: Salas ciema iedzīvotāji nobažījušies – kas cīnīsies ar latvāņiem?
foto: Shutterstock
Novadu ziņas

VIDEO: Salas ciema iedzīvotāji nobažījušies - kas cīnīsies ar latvāņiem?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jēkabpils novada Salas pagastā nesen tika izcirsti krūmi un izrautas to saknes bijušā dzelzceļa uzbēruma teritorijā – ceļa posmā no Jēkabpils līdz Ošānu ciemam. Tagad krūmu vietā zeļ un plaukst Sosnovska latvāņi. Salas ciema iedzīvotāji pauž satraukumu un jautā, kas cīnīsies ar daudzgadīgajiem laukstaugiem.

VIDEO: Salas ciema iedzīvotāji nobažījušies – kas ...

Jēkabpils novada pašvaldībā katru gadu tiek izskatītas teritorijas, kurās vērojama latvāņu izplatība, un tiek organizēti augu izplatības ierobežošanas pasākumi. Šogad Salas pagastā tādi darbi ir paredzēti 1,7 hektāros zemes. Šajā teritorijā ietilpst arī bijušā dzelzceļa uzbēruma apvidus, kur paredzēts apstrādāt 0,76 hektārus. Jēkabpils novadā kopumā ir vairāk nekā 20 hektāri ar šādām platībām. Visplašākā vieta, kuru nepieciešams apstrādāt, atrodas Aknīstes pagastā – tā ir bijusī fermas teritorija, kur latvāņi izplatījušies gandrīz četru hektāru platībā.

Sosnovska latvāņa ierobežošanai piešķirtais finansējums pašvaldībā šogad ir gandrīz 12 tūkstoši eiro ar pievienotās vērtības nodokli, kas ir mazliet mazāk nekā pērn. Savukārt teritorijas, kurās aug latvāņi, šogad ir palielinājušās. Lai sabalansētu budžeta finansējumu un apstrādājamās platības, ir samazināts apstrādājamo reižu skaits. Vietvarā gan atzīst, ka tas neveicina efektīgu un kompleksu latvāņu ierobežošanu.

Jēkabpils novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar Siguldas uzņēmumu SIA “R9”, kas nodarbojas ar teritoriju labiekārtošanu un apzaļumošanu. Viņi šajā sezonā veic latvāņu izplatības ierobežošanas darbus arī citviet Latvijā, piemēram, Tukumā, Preiļos un Madonā.

Novada teritorijā latvāņu izplatības ierobežošanas apstrādes tiek veiktas no 3. aprīļa līdz 1. septembrim. Apstrādes metodes ir atkarīgas no latvāņu invadētās teritorijas. Lielākajā daļā no teritorijām tiek veikta šo augu miglošana un pļaušana.

Savukārt, ja bīstamais augs ir sācis vairoties privātīpašumā, tad atbilstoši likumiem un noteikumiem zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums to iznīcināt. Tāpat nepieciešams sniegt informāciju Valsts augu aizsardzības dienestam par teritorijām, kas invadētas, un izvēlētajām metodēm, ko paredzēts izmantot latvāņu ierobežošanai. Par invazīvo augu sugu izplatības pieļaušanu, tostarp audzēšanu, ierobežošanas pasākumu neīstenošanu, vairošanās pieļaušanu un pārvietošanu, privātpersonām var tikt piemērots brīdinājums vai naudas sods no 50 līdz 1,5 tūkstošiem eiro, bet juridiskajām personām — no trīs simtiem līdz trīs tūkstošiem eiro.