Hermanis par “Spēlmaņu nakts” žūrijas darbu: tikai pēc zvana Rubenim mainījās nominācijas
foto: LETA
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.
Kultūra
2024. gada 21. jūnijā, 16:01

Hermanis par “Spēlmaņu nakts” žūrijas darbu: tikai pēc zvana Rubenim mainījās nominācijas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nesen izziņoti "Spēlmaņu nakts" šīs sezonas balvu pretendenti, tai skaitā iekļauts arī Jaunais Rīgas teātris (JRT). Teātra galvenais režisors Alvis Hermanis gan atklāj, ka JRT sākotnēji nemaz “Spēlmaņu nakts” nomināciju sarakstā nav bijis.

Hermanis par “Spēlmaņu nakts” žūrijas darbu: tikai...

Sociālajā tīklā "Facebook” Hermanis pozitīvi novērtējis faktu, ka “žurnāls “Teātra vēstnesis” neslēpjas un godīgi beidzot publiski atzīstās, ka latviešu teātra kritiķi māksliniekus vērtē pēc viņu politiskajiem uzskatiem, nevis profesionālajām spējam, un ka Jaunajam Rīgas teātrim nav vietas Latvijas teātru kartē, jo tas nav iekļāvies “laikmetīgi progresīvajā” meinstrīmā un tā skatītāju pārāk liela daļa pārstāv konservatīvos, tātad ideoloģiski nepareizos uzskatus.”

Tāpat Hermanis atklāj, ka pēc viņa rīcībās esošās informācijas nupat “Spēlmaņu nakts” nomināciju sarakstā atkal balsošanā tika kopīgi izlemts noignorēt JRT. 

“Taču nākamajā rītā viens no žūrijas locekļiem (kurš neuzmanīgā kārtā ticis pieaicināts ne no kritiķu mafijas) esot zvanījis Rubenim un draudējis publiskot visu žūrijas apspriešanā noklausīto. Rubenis nobijies un licis žūrijai pēdējā brīdī pirms publiskošanas veikt labojumus nominantu sarakstā. Tas ir viss, kas par viņiem jāzina,” sacīja Hermanis.

Tāpat režisors pauda, ka, “ja Latvijā būtu kaut viens profesionāls sakarīgs kritiķis ar kaut kādu nojausmu par šīs profesijas ētiku, tad viņš sen jau būtu norobežojies un publiski nosodījis to, kas te notiek pēdējo gadu laikā.”

Uz Hermaņa sacītā reaģējusi arī teātra kritiķe un zinātniece Vēsma Lēvalde: “Nav nekādas mafijas. Kritiķi ir dažādi, tāpat kā ikvienas citas profesijas pārstāvji. Nav godīgi tagad sākt karu pret profesionālu kritiku principā. Drīzāk jālūkojas izglītības virzienā, jo infantilisms sabiedrībā aug augumā, un ideoloģijas prevalē pār estētiskām un morālām kategorijām.”