foto: Zane Bitere/LETA
Nodokļu grupas sanāksme: "Ejiet ka jūs mājās. sociālie partneri!"
Politika
2024. gada 18. jūnijs, 19:10

Nodokļu grupas sanāksme: "Ejiet ka jūs mājās. sociālie partneri!"

Dans Titavs YouTube kanāla Titava laboratorija autors

Jauns.lv

Nodokļu grupa! Nodokļu grupa strādā pie nodokļu reformas sagatavošanas jau vairāk par pusotra gadu ar dažādām valdībām. Tajā ir sociālie partneri un Finanšu ministrijas eksperti, kuri katru nedēļu tiekas, spriež, kādus nodokļus vajag mainīt, kādus nevajag. Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite, allaž, kad izveidojas jauna valdība, sajūsminās, cik labi: "Mēs ar valdību runājam, viņi mūs uzklausa un viss ir forši."

Trešdien notiek nodokļu grupas sanāksme. Atnāk sociālie partneri un sēdi un dzird, ka Finanšu ministrija saka: “Klau, veči, ir baigie mēsli!  Budžets pildās slikti, mēs nezinām, kā ar to tikt galā, tāpēc nolēmām budžeta grupu turpmāk vairs nesasaukt. Ejiet! Mēs paši tagad kaut ko darīsim vai nedarīsim.”

Darba devēji un arodbiedrības, droši vien, ieguldīja kaut kādu darbu, izteica idejas, piedāvājumus. Lieta ir aktuāla, nodokļu izmaiņas ir iespējamas. Bet Finanšu ministrija saka, ka nē, ka pietiek ākstīties ar darba grupu, ka tagad visu pati darīs.

Tas būtu jautri, ja nebūtu bēdīgi. Patiesībā nodokļi ir valdības un partiju prerogatīva, bet būtu arī jāuzklausa darba devēju organizācijas un arodbiedrības. Saņemot pēc vairāk ideju var pieņemt izsvērtākus lēmumus. Taču Ašeradens pasaka, ka vajadzēs celt PVN, pēc tam Siliņa pauž, ka par to vispār nav runāts - sajukums un neziņa.

Mums tās valdības ir jautras un kļūst aizvien jautrākas. Kariņa valdība bija stagnējoša, bet Siliņas valdība ir mazliet voluntāra retorikā un bez spējām pieņemt jebkādu saprātīgu lēmumu. Ja Kariņa valdība dažkārt pieņēma lēmumus, kas nebija visai gudri, tad Siliņai vienīgais, ko teikt par nodokļiem bija, ka Ašeradena ideja par PVN pacelšanu nav nekur apspriesta.

Nu tad tiec galā ar Ašeradenu – izsauc viņu un pasaki, lai viņš demisionē, jo viņš ir sarunājis muļķības!

Jebkurā gadījumā neizlēmīga un voluntāra. Jā, voluntārisms un neizlēmīga.