Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
No tā izdzīvot nevar! Pensiju apmērs samazinās visā ES, bet Latvijā - katastrofāli
foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas pensionāru federācijas rīkotā pensionāru sapulci, kuras laikā tiek vākti paraksti par nabadzības pieauguma apturēšanu vecākās paaudzes iedzīvotāju vidū un veselības aprūpes nodrošināšanu senioriem. (2017. gada 16. septembris.)
Sabiedrība

No tā izdzīvot nevar! Pensiju apmērs samazinās visā ES, bet Latvijā - katastrofāli

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Eiropas Komisija nupat publiskojusi ziņojumu "par 2024. gada novecošanos", un tas ir satraucošu un nepatīkamu ziņu pilns gan Eiropas, gan konkrēti Latvijas pensiju sistēmai.

No tā izdzīvot nevar! Pensiju apmērs samazinās vis...

Saskaņā ar Eiropas Komisijas ziņojumā izteiktajām prognozēm līdz 2070. gadam gandrīz visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs samazināsies vidējās valsts pensijas apmērs, salīdzinot ar vidējo saņemto atalgojumu. Turklāt vislielākais samazinājums tiek prognozēts tieši Latvijai: ja pašreizējā vidējā valsts pensija pret vidējo algu Latvijā ir 25,5%, tad 2070. gadā valsts pensijas un vidējās algas attiecība kļūs gandrīz divas reizes zemāka - tikai 13,5%, informē "Latvijas Avīze".

Tas nozīmē, ja Latvijā cilvēks, kurš saņēmis algu vidējās algas apmērā valstī un nav uzkrājis neko papildus, aizejot pensijā 2070. gadā saņems tikai valsts pensiju 13,5% apmērā no līdzšinējās algas, tātad viņa dzīves līmenis un finansiālās iespējas samazināsies gandrīz astoņas reizes. Pārvēršot šos skaitļus eiro: 2070. gadā cilvēks, kurš saņem, piemēram, 1000 eiro lielu algu, aizejot pensijā, varēs rēķināties ar pirmā līmeņa pensiju tikai 135 eiro apmērā. Lieki teikt, ka par tādu naudu nevar izdzīvot pat tagad, kur nu vēl 2070. gadā.

Eiropas Komisijas prognoze par pensiju sistēmas nākotni tiek būvēta, balstoties uz pieņēmumu, ka pensiju veidošanas politika paliks nemainīga. Tāpēc Eiropas Komisija norāda, ka privātais finanšu līdzekļu uzkrājums vecumdienām (t.i., pensiju 2. un 3. līmenis) ir galvenais veids, kā nodrošināt sev kaut cik pieņemamas vecumdienas un papildināt vairāk nekā pieticīgas valsts pensijas.