foto: Shutterstock
Jaunajā mācību gadā skolēniem būs pieejama bezmaksas rudzu maize
Sabiedrība
2024. gada 17. jūnijs, 19:59

Jaunajā mācību gadā skolēniem būs pieejama bezmaksas rudzu maize

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Zemkopības ministrija (ZM) no jaunā mācību gada sākuma skolās un bērnudārzos organizēs rudens programmu, kurā bez maksas dalīs rudzu maizi, lai jaunatni radinātu pie veselīga uztura, informēja ZM pārstāvji.

Mērķis esot nākotnē izveidot ikgadēju programmu rudzu maizes izdalīšanai bez maksas izglītības iestādēs.

Rudzu maizi dalīs bērnudārzu audzēkņiem un pirmās līdz devītās klases skolēniem. Projektā paredzēts aptvert vismaz 50% no mērķauditorijas jeb 141 000 izglītojamo.

Rudzu maizei, ko dalīs izglītības iestādēs, būs noteiktas prasības, tostarp maizei jābūt ražotai Latvijā, tai jābūt tradicionāli gatavotai ar plaucējumu un dabīgo ieraugu, tās sastāvā ir jābūt vismaz 80% rudzu miltu un jābūt zemam sāls saturam.

ZM jau īsteno programma skolu apgādei ar bezmaksas augļiem, dārzeņiem un pienu. Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) norāda, ka šī programma ir apliecinājusi, ka bērnus un jauniešus var pieradināt ikdienā lietot veselīgu uzturu, tāpēc esot būtiski paplašināt jaunatnei bez maksas pieejamo veselīgo produktu klāstu.

Krauze atzīmē, ka programma ne tikai radinās jaunatni pie veselīgāka ikdienas uztura, bet arī sniegs vairāk iespējas lauksaimniecības un pārtikas ražotājiem realizēt savu produkciju lokālajā tirgū.