foto: Paula Čurkste/LETA
Mūžībā devies ievērojamais aktieris Jānis Kubilis
Aktieris Jānis Kubilis ar Kultūras ministrijas atzinības rakstu par ievērojamiem sasniegumiem Latvijas kultūras dzīvē.
Sabiedrība
2024. gada 16. jūnijs, 15:09

Mūžībā devies ievērojamais aktieris Jānis Kubilis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Mūžībā devies aktieris Jānis Kubilis, informē Latvijas Nacionālais teātris.

Jānis Kubilis ir daudziem zināms ar savu tēlu Krustiņu “Pazudušajā dēlā” un Krauklīšu Pēteri “Rīgā”. Viņš ir tēlojis arī Selio  - “Sunī uz siena kaudzes”, Fabricio  - “Viesnīcniecē”, Mikeli - “Filumena Marturano”, Joski - “Skroderdienās”, Pablo - “Trešajā vārdā”, Maratu - “Manā nabaga Maratā”.

Īpašu skatītāju novērtējumu ieguva viņa loma Hamilkāra kungā un viņa spēlētais Longins Laukmanis no “Bezkaunīgajiem večiem”.

Jānis Kubilis saņēmis daudzus apbalvojumus, kā piemēram, 1956. gadā tika atzīts par Latvijas PSR Nopelniem bagāto skatuves mākslinieku, 1965. gadā izpelnījās Latvijas PSR Valsts prēmiju par Mocarta lomu Puškina "Mocarts un Saljeri" inscenējumā un par Lorkas lomu Žaņa Grīvas lugā "Noziegums Granādā". 2002. gadā viņam piešķīra IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.  2005. gadā viņš ieguva “Spēlmaņu nakts” balvu par Mūža ieguldījumu teātra mākslā. 

Atvadīšanās no mākslinieka Latvijas Nacionālajā teātrī notiks Baltajā zālē 21. jūnijā no plkst. 12.00 līdz 13.00, ziņo Latvijas Nacionālais teātris.