foto: Publicitātes foto
Alises Mediņas izstāde “Nesteidzīgi mirkļi” galerijā “Jēkabs”
Alise Mediņa. “Splendid” (2023., audekls/eļļa, 50x70 cm).
Kultūra
2024. gada 18. jūnijs, 06:26

Alises Mediņas izstāde “Nesteidzīgi mirkļi” galerijā “Jēkabs”

Jauns.lv

Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” skatāma Alises Mediņas gleznu izstāde “Nesteidzīgie mirkļi”. Mākslinieces glezniecības motīvi rasti gan lietainā dienā patveroties zem rudenīgiem kastaņkokiem, gan izejot vakara pastaigā, kad iedegas pilsētas apgaismojums un iekrāso krēslaino pilsētu, gan tuvākos un tālākos ceļojumos, atgriešanās brīžos, kuri ir kādā veidā aizkustinājuši, likuši apstāties un vērot…

“Laikam galvenais un netveramais kritērijs glezniecībā man ir aizkustinājums. Vai redzētais rada nepārvaramu vēlmi to uzgleznot. Cilvēks, kā tāda vijole bez vijoles lociņa. Kas ir tas, kas Tevī atmodinās Tavu skaņu, Tavas dzīles? Tādēļ mēģinu skatīties uz savu dzīvi, kā uz brīnumu, kas ir dāvināts. Un tas ir arī šīs izstādes stāsts - tie ir tie mazie ikdienas mirkļi, kuri ir ieraudzīti un iemūžināti ar eļļas krāsām uz audekla un aicina uz mirkļa meditāciju,” saka māksliniece un teic, ka tajā mirklī, kas paiet, nav iespējams atgriezties, bet to var iemūžināt, apturēt gleznā:

foto: Publicitātes foto
Alise Mediņa. “Smilšu iela Vecrīgā” (2024., audekls/eļļa, 62x50 cm).

““Kas dzīvi sapratis, tas nesteidzas” (O. Harjāns). Un zināmā mērā mākslinieks aicina uz brīdi meditācijas, kurā skatiens slīd pāri audekla virsmai un otas triepieniem, kas grib reflektēt ar skatītāju. Lai kur Tu arī ietu, visur it viss būs stāsts par Tevi. Kas iekšā - tas ārā. Varbūt lietus atspulgos, varbūt rudens lapu rūsā, varbūt mierpilnajā valgumā ezera krastā, vai izplaukušu ķiršu ziedlapiņu lietū… “Vajag būt pēc iespējas laimīgākam un palīdzēt tādiem kļūt citiem. Mācīties būt tajā varenajā, ārkārtīgi reibinošajā dzīves pievilcības mutulī” (Roberts Tūrmans). Un tas prasa nesteidzību...”

Alises Mediņas gleznu izstāde "Mīlestība"

Alises Mediņas izstādes „Mīlestība” atklāšana galerijā „Istaba” 2015.gada 8.aprīlī.

gallery icon
32

Alise Mediņa (dz. 1984) ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības un keramikas nodaļas, studējusi Porto universitātē (Portugāle), aktīvi piedalās izstādēs un plenēros gan Latvijā, gan ārpus tās. Izstāde Jēkaba ielā 26/28 būs apskatāma līdz 12. jūlijam. Interesanti piebilst, ka gleznotāja Alise Mediņa ir ievērojamā latviešu komponista Jēkaba Mediņa mazmazmeita.