foto: Orbīta
Latviešu fotogrāfa Gleizda fotogrāmata viena no 20 labākajām starptautiskā konkursā
Kultūra
2024. gada 15. jūnijs, 23:15

Latviešu fotogrāfa Gleizda fotogrāmata viena no 20 labākajām starptautiskā konkursā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Latviešu fotogrāfa Jāņa Gleizda fotogrāmata "Gleizda metode" ir iekļuvusi finālistu sarakstā starp pasaules 20 labākajām vēsturiskajām fotogrāmatām "Rencontres d'Arles 2024" starptautiskajā fotogrāmatu konkursā, informēja "Orbītas" pārstāvis Vladimirs Svetlovs.

Gleizda fotogrāmata "Gleizda metode" sniedz savdabīga mākslinieka portretu, ļaujot skatītājam novērtēt viņa fotogrāfijas tehnoloģiju izmantošanas meistarību, kā arī mākslinieka iekšējo spēku, pārvarot savus fiziskos ierobežojumus. Grāmatā iekļautie materiāli parāda arī dziļo saplūsmi starp Gleizda radošās prakses metodi un viņa oficiālo darbu Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtā, norāda Svetlovs.

Pēc apsaldēšanās 24 gadu vecumā fotogrāfs zaudēja abas plaukstas. Šis dzīves pavērsiens atveda Gleizdu uz Rīgu, kur viņš izturēja virkni operāciju, iemācījās rīkoties ar speciāli izgatavotiem instrumentiem, kļuva par fotogrāfu, brīvo laiku veltot radošai fotografēšanai.

Svetlovs atzīmē, ka pagājušā gadsimta 60. un 80.gados Gleizds fotoklubā "Rīga" attīstīja savu tēlainības pasauli, pakļaujot to kluba kolektīvā izstrādātiem nosacījumiem. Izcīnītie starptautiskie apbalvojumi un "varai nebīstamas" amatieru kopienas statuss ļāva fotokluba biedriem samērā brīvi izvēlēties tēmas un fotografēt arī kailus ķermeņus. Fotoklubā par mākslu tika uzskatīta tikai melnbaltā fotogrāfija, un krāsainie Gleizda attēli izstādēs neparādījās, kaut gan fotogrāfs turpināja fotografēt arī krāsās, eksperimentējot ar gaismu izkliedējošām prizmām un lēcām.

Ar Latgales Fotogrāfu biedrības un personisku Igora Pliča entuziasmu ir tikuši saglabāti Gleizda darba materiāli, un šajā izdevumā ir iespēja daļēji iepazīties gan ar krāsu diapozitīvu mantojumu, gan ar fotogrāfa skicēm un darbu kontrolkopijām.

Gleizds, kurš dzimis 1924.gada 7.maijā Rēzeknes novada Vecgailumos, bet miris 2010.gada 17.aprīlī Ogrē, bija Latvijas fotogrāfs, Traumatoloģijas un ortopēdijas institūta fotogrāfs no 1952. līdz 1994.gadam, fotokluba "Rīga" biedrs, Rīgas Fotomākslinieku savienības biedrs un arī valdes loceklis, seksologa Jāņa Zālīša grāmatas "Mīlestības vārdā" fotoilustrāciju autors, piedalījies vairāk nekā 800 izstādēs, nopelnījis apbalvojumus 170 konkursos, kā arī ir pirmais no Latvijas fotomāksliniekiem 1995.gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni.

Tēmas