Baltijā strauji izplatās bīstama narkotika - pērn Latvijā un Igaunijā konstatēti teju 100 nāves gadījumi
foto: Vida Press
Ilustratīvs attēls.
112
2024. gada 13. jūnijā, 11:30

Baltijā strauji izplatās bīstama narkotika - pērn Latvijā un Igaunijā konstatēti teju 100 nāves gadījumi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Eiropā aizvadīto divu gadu laikā strauji sarucis heroīna piedāvājuma klāsts, tomēr tirgus brīvs no apreibinošajām vielām nav palicis - heroīna vietā nākusi daudz bīstamāka narkotika no Ķīnas, kas aizvadītajā gadā Latvijā un Igaunijā prasījusi teju 100 cilvēku dzīvības.

Baltijā strauji izplatās bīstama narkotika - pērn ...

"Bīstamā narkotika, ko daudzi dēvē par sintētisko heroīnu vai nitazēnu, Eiropā tiek ievesta no Ķīnas. Tās sākotnējasi mēķis ir Baltijas valstis, no kurām narkotikas tālāk tiek nogādātas Rietumeiropā," norādīts Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra 2024. gada ziņojumā.

Sintētiskās vielas ir simtiem reižu spēcīgākas par heroīnu, un to straujā izplatība aizvadīto divu gadu laikā novedusi arī pie neskaitāmiem nāves gadījumiem - 2023. gadā Latvijā un Igaunijā konstatēti teju 100 pārdozēšanas gadījumi, tāpat narkotiku izraisīto nāvju skaits palielinājies arī Francijā un Īrijā.

Kādēļ Eiropā pazudis heroīns?

Gandrīz viss Eiropā patērētais heroīns līdz šim nācis no Afganistānas, kurā tika audzēti plaši magoņu lauki. Tomēr neilgi pēc tam, kad ASV karaspēks no Afganistānas izgāja un varu valstī pārņēma radikālie talibi, 2022. gada aprīlī Afganistānā tika pieteikts karš magoņu audzēšanai - talibi ar automātiskajiem ieročiem ielenca magoņu laukus un ar mačetēm un koka rungām iznīcināja 2022. gadā gaidāmo ražu.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Talibu kaujinieks iznīcina magoņu ražu.
Talibu kaujinieks iznīcina magoņu ražu.

No magoņu novākšanas brīža līdz mirklim, kad heroīns nonāk Eiropas tirgū paiet 12-18 mēneši, tādēļ talibu darbības sekas Eiropas narkotiku tirgus krasi izjuta tieši aizvadītajā, 2023., gadā. Lai gan par opioīdu krīzi Eiropā šobrīd būtu pāragri runāt, Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs norāda, ka situācija varētu stipri saasināties 2024. gada beigās vai 2025. gadā.

Zili nagi un lūpas

Opiāti pirmajās lietošanas reizēs daļai lietotāju rada eiforisku stāvokli, bet daļai nepatīkamas sajūtas ar saindēšanās pazīmēm. Tomēr tie ļoti ātri rada spēcīgu fizisku un psihisku atkarību. Labās sajūtas vairs tik viegli neatkārtojas, un drīz vien cilvēks ir gatavs uz jebko jaunai devai.

Narkotikas nomāc elpošanas centru smadzenēs - elpošana kļūst bīstami lēna, palēninās pulss. Par skābekļa katastrofālu trūkumu audos liecina zilgani nagi un lūpas, vemšana, nespēja pamosties un runāt. Var būt arī sirdsdarbības un elpošanas apstāšanās.

Igaunijā 2023. gadā kopumā reģistrēti 117 letāli gadījumi, kas saistīti ar narkotisko vielu pārdozēšanu – 56 no tiem nāvi izraisīja nitazēni. Savukārt Latvijā nāves gadījumu skaits pērn ir dubultojies – no 63 konstatētiem gadījumiem 2022. gadā līdz 130 aizvadītajā gadā. 38 no pārdozēšanas gadījumiem saistīti ar nitazēnu grupas narkotikām.