foto: no publicitātes materiāliem
Kanādas vēstnieks Latvijā viesojas Mārupes novadā
Kanādas vēstnieks Latvijā Braians Švarcs
Novadu ziņas
2024. gada 12. jūnijs, 11:20

Kanādas vēstnieks Latvijā viesojas Mārupes novadā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

4. jūnijā Mārupes novada pašvaldībā darba vizītē bija ieradies Kanādas vēstnieks Latvijā Braians Švarcs (Brian Szwarc) un Kanādas militārais atašejs Latvijā pulkvedis Roberts Fosters, lai pārrunātu nākotnes sadarbību saistībā ar NATO paplašinātās kaujas grupas klātbūtnes palielināšanu Latvijā, tai skaitā 700 sabiedroto karavīru izvietošanu Skultes ciemā.

Vizītes mērķis bija iepazīties ar Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Andreju Enci un priekšsēdētāja vietnieku Valdi Kārkliņu un noskaidrot pašvaldības redzējumu par turpmāko sadarbību, lai sabiedroto karavīru uzņemšana un integrācija novadā noritētu veiksmīgi.

foto: no publicitātes materiāliem

Vēstnieks B. Švarcs norādīja, ka līdz šī gada beigām Pierīgas reģionā ieradīsies aptuveni 1500 sabiedroto karavīru, no kuriem aptuveni 700 dzīvos un trenēsies militārajā bāzē “Ceros” - vietā, kas atrodas netālu no Rīgas lidostas un kur patlaban atrodas Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons.

Pulkvedis R. Fosters minēja, ka šajā bāzē tiks izvietota militārā tehnika un ekipējums, kā arī Skultes ciema iedzīvotājiem jārēķinās ar iespējamiem trokšņiem, kas būs saistīti ar karavīru apmācībām bāzes teritorijā.

foto: no publicitātes materiāliem
No kreisās: Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, Kanādas vēstnieks Latvijā Braians Švarcs, Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Valdis Kārkliņš, Kanādas militārais atašejs Latvijā pulkvedis Roberts Fosters, Mārupes novada pašvaldības ģeotelpiskās informācijas sistēmu speciālists Gundars Zadovskis.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par militārās bāzes teritoriju un infrastruktūras pielāgošanu, tai skaitā iespējamo ielu un ceļu pielāgošanu, kā arī elektroapgādes,  ūdens un kanalizācijas pieslēgumu izbūvi bāzei. V. Kārkliņš norādīja, ka jāveido cieša sadarbība un komunikācija starp pašvaldību, Kanādas vēstniecību Latvijā un Latvijas Aizsardzības ministriju, lai procesi nākotnē notiek saskaņoti, tai skaitā, lai arī nepieciešamo inženierkomunikāciju izbūve notiek saskaņā ar esošajiem ielu un ceļu remontdarbiem Skultes ciemā.

Vēstnieks uzsvēra, ka ir svarīgi veicināt sabiedroto karavīru integrāciju vietējo iedzīvotāju kopienā, piemēram, organizējot karavīru došanos uz novada izglītības iestādēm, lai pastāstītu par sevi bērniem un jauniešiem, kā arī par iespēju aicināt karavīrus uz vietēja mēroga pasākumiem, lai novada iedzīvotājiem būtu iespēja iepazīties un uzzināt par karavīru ikdienu.

Andrejs Ence: “Sabiedroto karavīru un militārās bāzes esamībai mūsu novadā ir būtiska nozīme arī iekšējās drošības stiprināšanā, un tā ļauj attīstīt ciešāku sadarbību ar mūsu starptautiskajiem partneriem. Ticu, ka tādējādi arī tiks veicināta iedzīvotāju izpratne par globālajiem drošības jautājumiem.”

Mārupes novada pašvaldības vadība izsaka pateicību Kanādas vēstniecībai par iniciatīvu un cer uz veiksmīgu turpmāko sadarbību.