foto: Ieva Leiniša/LETA
Aizritējušas pirmās divas vēlēšanu stundas; vēlētāji aploksnes ar mēli vairs neaizlīmē
Eiropas Parlamenta vēlēšanas.
Politika
2024. gada 8. jūnijs, 10:25

Aizritējušas pirmās divas vēlēšanu stundas; vēlētāji aploksnes ar mēli vairs neaizlīmē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Sestdienas rītā pirmās divas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu stundas notikušas bez starpgadījumiem, norāda Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Savukārt, iecirkņu darbinieki ievērojuši interesantu tendenci - pēc pārciestās Covid-19 epidēmijas vēlētāji aploksnes ar mēli vairs neaizlīmē.

CVK informē, ka vēlētāju aktivitāti CVK sestdien publiskos trīs reizes - pēc plkst.12, pēc plkst.16 un, slēdzot visus iecirkņus, pēc plkst.20. Patlaban Vecrīgas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iecirkņos balsot devušies tuvējo biroju darbinieki un veikalu apmeklētāji, liecina iecirkņu darbinieku novērojumi.

Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas telpās izvietotajā 76.vēlēšanu iecirknī iepriekšējā balsošanā nobalsoja 305 pilsoņi. Iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Dace Stalidzēna atminas, ka pagājušajās EP vēlēšanās kopējais iecirknī nobalsojušo skaits bija ap 800, taču esot grūti prognozēt, kāda būs aktivitāte šodien.

"Tas ļoti atkarīgs no laika apstākļiem. Ja būs karsta un silta diena, būs tukšs," komentēja iecirkņa pārstāve. Viņa norādīja, ka līdz šim iecirknī lielākoties balsojuši tie, kuri nākuši no darba vietas Vecrīgā uz staciju vai autoostu, kā arī veikalu apmeklētāji. Arī pirmajās minūtēs pēc iecirkņa atklāšanas sestdien iecirknī jau sagaidīti vairāki vēlētāji.

"Ja vēl pirms pāris gadiem cilvēki nebija atradināmi aploksnes aizlīmēt ar mēli, tad tagad tā vairs nedara," par kurioziem vēsta Stalidzēna, piebilstot, ka dažkārt vecāka gadagājuma cilvēkiem nākas norādīt uz skaidrojošajiem plakātiem, jo viņi lūdz palīdzību balsošanā.

Arī Rīgas valsts 3.ģimnāzijas telpās esošā 77.vēlēšanu iecirkņa vadītāja Gita Grīnberga-Gulbe novērojusi, ka balsotāji darba dienās lielākoties bijuši Vecrīgas biroju darbinieki, kas nākuši vairāki kopā. Arī pēc atvēršanas sestdienas rītā iecirknī jau sagaidīti vairāki vēlētāji.

"Vakar bija viens puisis, kuram aizvakar palika 18 gadi. Vajadzēja redzēt viņa lepnumu, baudu un gandarījumu, ar kādu viņš nāca vēlēt," priecājas Grīnberga-Gulbe. Iecirknī bijuši arī citi gados jauni vēlētāji, kuriem šīs varētu būt pirmās vēlēšanas.

Iepriekšējā balsošanā šajā iecirknī piedalījušies 446 cilvēki. Pēc Grīnbergas-Gulbes paustā, šogad uzkrītoši daudzi esot bijis vēlētāju, kas vēlēšanu zīmi aizmirsuši ievietot aploksnē, tāpēc iecirkņa darbinieki viņiem par šo procedūru atgādina. Ir bijis gadījums, kad vēlētājs aploksnē salicis vēlēšanu zīmes nešanai mājās, bet citā gadījumā aploksne izmesta papīrgrozā.

Konteksts

Jau ziņots, ka EP vēlēšanu dienā Latvijā durvis vēruši 945 iecirkņi. EP vēlēšanās balsot var no plkst.8 līdz 20. Iespēja balsot ir arī 50 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs. Latvijā trīs iepriekšējās balsošanas dienās EP vēlēšanās nobalsojuši 128 938 vēlētāji jeb 8,37% no balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotā informācija.

Trīs iepriekšējās balsošanas dienu laikā visvairāk vēlētāju nobalsojuši Vidzemē - 41 768 jeb 10,54%, seko Rīga - 45 274 jeb 7,85% vēlētāju. Zemgalē nobalsojuši 16 771 jeb 8,29% vēlētāji, Kurzemē - 14 712 jeb 8,32% vēlētāji. Vismazāk vēlējuši Latgalē - 10 413 jeb 5,51% balsstiesīgo. Lielākā aktivitāte iepriekšējā balsošanā Vidzemē bija Saulkrastu novadā, kur nobalsojuši 1396 jeb 17,63% balsstiesīgo, bet mazākā - Rēzeknes novadā Latgalē, kur balsojuši 1002 vēlētāji jeb 4,26%.