foto: Shutterstock
Tārpu dzīres bioloģiskajos atkritumos; kā to komentē apsaimniekotāji?
Sabiedrība
2024. gada 6. jūnijs, 11:27

Tārpu dzīres bioloģiskajos atkritumos; kā to komentē apsaimniekotāji?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Karstais laiks pilsētā uzkarsē ne vien ķermeņus un prātus, bet arī visu apkārtni, tostarp, atkritumu tvertnes.

Apkaimju iedzīvotāju grupās klīst ne visai patīkams foto ar bioloģisko atkritumu konteineri, kas atdzīvojies - tajā savairojušies tārpi. 

Šādai tvertnei visticamāk nevēlas tuvoties ne atkritumu izvedēji, ne arī paši iedzīvotāji. Kas par to sakāms apsaimniekotājiem un ko ir iespējams darīt lietas labā?

Siltais laiks nešķiro atkritumus

Atkritumu apsaimniekotāja “CleanR” sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone informē, ka karstajā laikā, ja netiek izmantots maisiņš, pārtikas pārpalikumos, īpaši gaļas, zivju un piena produktos, var veidoties insekti, tārpi, tie var pievilināt grauzējus un putnus neatkarīgi no konteinera veida, kuros tie tiek izmesti – sadzīves atkritumu vai BIO atkritumu konteinerā. 

Savukārt, Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Mārtiņš Vilemsons papildina: “Attiecīgā problēma nav jauna - tā atkārtojas katru gadu vasarā, bet tas nav raksturīgi tikai dalīti vāktiem BIO atkritumiem, bet arī nešķirotiem sadzīves atkritumiem. Pasargāt sevi var – intensīvāk šķirojot BIO atkritumus un biežāk tukšojot konteinerus; atkritumus, sevišķi dzīvnieku izcelsmes, ievietojot maisos, aizsienot tos. Paralēli 2 reizes gadā tiek veikta konteineru mazgāšana; tiek veikta konteinera papildu dezinfekcija; nepieciešamības gadījumā konteinera maiņa – bet tas nerisina problēmu ilgtermiņā, jo attiecīgās darbības neveic pēc katras konteineru tukšošanas. Tas kas palīdzēs ilgtermiņā - nedaudz jāpamaina atkritumu šķirošanas paradumi.”

Ko darīt lietas labā?

Lai šo atkritumu šķirošana būtu ērtāka, “CleanR” aicina iedzīvotājus izmantot papīra vai BIO degradējamu maisiņu, pieteikt biežāku konteineru mazgāšanu un / vai dezinfekciju, pieteikt konteinera nomaiņu vai biežāku tā izvešanu.

“Mēs neesam unikāli – BIO šķirošana notiek arī cituviet. Citviet konkrēto jautājumu risina ar maisu lietošanu, ko pieļauj arī Rīgas pašvaldība un SIA “Getliņi EKO” poligons un nodrošina visi atkritumu apsaimniekošanas operatori. Tieši maisu lietošana palīdz novērst šādas situācijas. Klimata apstākļus nevaram ietekmēt, bet atkritumus šķirot un izmest BIO kompostējamos un papīra maisos varam,” norāda Vilemsons. 

Kas notiek ar bioloģiskajiem atkritumiem?

Vilemsons paskaidro, ka BIO atkritumi tiek nogādāti poligonā  (Rīgas gadījumā SIA “Getliņi EKO” poligonā) un kompostēti tuneļos. Aptuveni mēneša laikā BIO atkritumi ātrā kompostēšanas procesā tiek noārdīti - radot gāzi siltumam un kompostu. Ar BIO atkritumu šķirošanu tiek samazināts poligonā noglabājamo atkritumu apjoms, kas Rīgas reģiona gadījumā ar katru gadu tuvinās kopējo mērķu sasniegšanai - 2035. gadā poligonā drīkst noglabāt 10% no atkritumiem, kā arī no šiem atkritumiem tiek radītas sabiedrībai vērtīgas lietas - siltums un komposts, kas ir atgriežams vidē.

Vispārējās tendences bioloģisko atkritumu šķirošanā

“BIO atkritumu šķirošana ir obligāti no šī gada, un šobrīd iedzīvotāji arvien aktīvāk sāk to darīt, kas ir ļoti labi, jo tādējādi iespējams samazināt savus rēķinus, jo to apsaimniekošana ir par 40% lētāka nekā sadzīves atkritumu izvešana, kā arī BIO atkritumi tiek izmantoti siltuma ražošanai un kompostam,” saka “CleanR” Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

Šobrīd aptuveni 40% no sadzīves atkritumu konteinerā izmestajiem atkritumiem ir bioloģiski noārdāmi. Ja sadzīves atkritumus iedzīvotāji ir pieraduši izmest maisiņā, kas novērš insektu, tārpu, aromātu izplatību, tad bioloģiski noārdāmus atkritumus ne visi klienti šķiro maisiņos. Tomēr pārtikas pārpalikumu izmešana papīra vai BIO degradējamā maisiņā būtiski mazinātu insektu vai tārpu vairošanos.

“Mūsu pieredze liecina, ka klienti, kuri BIO atkritumus izmet papīra vai BIO degradējos maisiņos, nesaskaras ar situācijām, kad konteineros veidojas mušu kāpuri,” stāsta Rumpane.

Viņa piebilst, ka tuvākajā laikā “CleanR” saviem klientiem piedāvās papildu pakalpojumu – BIO degradējama maisiņa ieklāšanu BIO konteinerā, lai šo atkritumu šķirošana būtu ērtāka.

CleanR papildus informē, ka konkrētajā situācijā, kas norādīta attēlā, ir identificēta adrese, kurā konteiners atrodas, un 6. jūnijā tiks veikta tā mazgāšana.