Tiesa lemj paturēt apcietinājumā gan "Z patrioti" Kreili, gan Krievijas karoga vicinātāja Dubjago māti
foto: Zane Bitere/LETA
Prokremliskās aktīvistes Jeļenas Kreiles dzīvokļa logi Torņkalnā. Kreili apsūdz par to, ka viņa publiski slavināja un attaisnoja Krievijas veiktos noziegumus pret mieru un kara noziegumus Ukrainā, kā arī PSRS īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara noziegumu izdarīšanu Latvijā.
Sabiedrība

Tiesa lemj paturēt apcietinājumā gan "Z patrioti" Kreili, gan Krievijas karoga vicinātāja Dubjago māti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Prokurore debatēs lūdza tiesai piespriest trīs gadus un sešus mēnešus cietumā prokremliskajai aktīvistei Jeļenai Kreilei, kura vairākas reizes savas dzīvesvietas logos izvietoja Krievijas simboliku un citus karu slavinošus simbolus. Nesen apcietināta tika arī prokrieviskā aktīvista Aleksandra Dubjago māte Svetlana Nikolajeva, kura citam spiegošanā apsūdzētajam nodeva naudas līdzekļus.

Tiesa lemj paturēt apcietinājumā gan "Z patrioti" ...

Kreile apsūdzēta par to, ka publiski slavināja un attaisnoja Krievijas veiktos noziegumus pret mieru un kara noziegumus Ukrainā, kā arī PSRS īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara noziegumu izdarīšanu Latvijā.

Saskaņā ar apsūdzību sieviete no 2023. gada 7. marta līdz 2023. gada 15. jūnijam, nolūkā publiski paust savu atbalstu Krievijai, savas dzīvesvietas logos izvietoja paštaisītu Krievijas karogu ar uzrakstu "Dievs sargā Latviju", paštaisītu Krievijas karogu bez uzraksta, kā arī paštaisītu Krievijas karogu ar uzrakstu "Putins mans draugs" krievu valodā.

Tāpat sieviete izvietoja secīgi baltas, zilas un sarkanas krāsas līmlentes, attēlojot Krievijas karogu, sarkanas krāsas apliecību uz kuras redzams Krievijas ģerbonis un uzraksts "Krievijas Iekšlietu ministrija" krievu valodā un fotogrāfiju, kurā attēlotas četras sievietes un vienai no tām sarkanas krāsas kleita ar PSRS simboliku - sirpi un āmuru, kā arī fonā novietots auduma gabals, kurā secīgi attēlotas krāsas - balta, zila un sarkana, attēlojot Krievijas karogu.

Tikmēr 13. maijā Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja divas personas aizdomās par neizpaužamu ziņu vākšanu nolūkā tās nodot Krievijas specdienestiem. Viena no šīm personām bija prokrieviskā aktīvista Aleksandra Dubjago māte Svetlana Nikolajeva.

Aleksandrs Dubjago 2022. gadā 9. maijam veltīto norišu laikā pie tolaik vēl nenojauktā PSRS pieminekļa Pārdaugavā vicināja Krievijas karogu. Dubjago tika aizturēts, pret viņu tika sākts kriminālprocess, taču 2023. gada janvārī tas tika izbeigts. Viņa māte savukārt, saskaņā ar Kremļa “žurnālista” Alekseja Stefanova versiju par aizturēšanu, nogādājusi naudas līdzekļus otram par spiegošanu Krievijas labā aizturētajam, jau iepriekš apsūdzētajam Sergejam Sidorovam. Nikolajeva Sidorovam nodevusi naudu, kas saņemta no viņa māsas Krievijā. Tā esot paredzēta advokātam un māsa izmantojusi laiku, kad Dubjago, kā raksta Stefanovs, ārstējusies Krievijā.

Kā šobrīd ziņo Stefanovs un Latvijā dzīvojošā prokrieviskā aktīviste Alla Berezovskaja, gan Nikolajeva, gan Kreile ar tiesas lēmumu ir paturētas apcietinājumā. Berezovskaja un citi aktīvisti regulāri vāc ziedojumus un palīdzību šobrīd Latvijā apsūdzētajiem, aizturētajiem prokrieviskajiem aktīvistiem.