Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. februārī. FOTO. VIDEO
Šajā nedēļas nogalē Jelgavā norisinās ikgadējais starptautiskais ledus skulptūru festivāls, kas ir lielākais ledus skulptūru konkurss Ziemeļeiropā.
Kultūra
2015. gada 4. februāris, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. februārī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Vismaz pēc kalendāra ziema jau sāk atkāpties un vietu dot pavasarim. Tādēļ jau sākušās Meteņdienas svinības. Lielie Meteņu svētki būs gan Salacgrīvā, kur notiks starptautiskais maskošanās festivāls, gan Valmiermuižā ar lauku labumu tirdziņu, etnogrāfiskām tradīcijām un citām jaukām izdarībām.

Savukārt Jelgavā kārtējā Ledus skulptūru festivālā varat izbaudīt īstus ziemas priekus. Jautrība sagaidāma arī Rīgas cirka jaunajā programmā. Bet Nacionālajā operā varēsiet iegrimt Pētera Vaska mūzikas burvībā. Ja prātā jau vasaras atvaļinājumi un pludmales, tad īsti vietā būs doties uz Ķīpsalas izstāžu hallēm, kur notiek lielā ceļojumu un tūrisma izstāde „Balttour”. Daudz jaunumu arī klasiskajās izstāžu zālēs – baltā un melnā, dizaina humanizācija un itāļu portrets Rīgā, bet Ziemas dārzs Liepājā.

1. Ledus mākslas festivāls „Ledus pasaka” Jelgavā

Pašā Jelgavas centrā – Pasta salā – no piektdienas, 6. februāra, līdz svētdienai, 8. februārim, norisināsies Baltijā lielākais ledus mākslas festivāls „Ledus pasaka”, kas tiks aizvadīts pilsētas 750 gadu jubilejas zīmē. Apmeklētāji varēs aplūkot dažādas tautu pasakas, mitoloģiskos tēlus un pavisam abstraktas pasaku interpretācijas ledus skulptūrās, kā arī baudīt kultūras programmu.

Šoreiz dalībai ikgadējā Jelgavas ledus mākslas festivālā žūrijas komisija atlasīja 30 profesionālus tēlniekus no astoņām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Serbijas un Francijas. Festivāla ietvaros taps ne tikai konkursa darbi, bet arī papildus dažādi ledus mākslas objekti - ledus bārs, demo skulptūras un foto skulptūras. Kopumā konkursa darbu un papildus ledus skulptūru veidošanai izlietos vairāk nekā 70 tonnas ledus.

Svētkos neiztikt arī bez dažādiem pārsteigumiem. Uz lielās skatuves uzstāsies gan Latvijā, gan kaimiņu zemēs atzīti mākslinieki – Lauris Reiniks, Samanta Tīna, Jurga, ansamblis „Jonis”. Īpaša izvērtīsies svētku pirmā dienā, kurā tiks apbalvoti festivāla laureāti un atklāšanas ceremonijā ikkatrs apmeklētājs varēs ieraudzīt un sastapt dažādus pasaku tēlus – Pinokio, Sarkangalvīti, trīs sivēntiņus un citus. Tāpat arī pirmais vakars iezīmēsies tautas un tradicionālo pasaku zīmēs, jo uz skatuves kāps bungu un dūdu grupa „Auļi” un etno perkusionists Nils Īle.

Nav aizmirsts arī par ģimenēm un pašiem mazākajiem festivāla apmeklētājiem, sestdien un svētdien visas dienas garumā Ledus pasaku zemi pieskandinās rotaļas un muzikālas izrādes kopā ar iemīļotiem tēliem - „Ledus valstības noslēpumi” un „Sniegotā diena Disnejlendā” kopā ar Kašeru.

Katru vakaru būs vērojami skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumi un skulptūru spīdēšana, bet debesīs iemirdzēsies svētku uguņošana kopā ar dīdžejiem un video dejām.

Sestdien un svētdien dienas pirmajā pusē no pulksten 11.00 būs programma bērniem, bet no pieciem pēcpusdienā sāksies dažādi koncerti un dejas.

Festivāla darba laiks: 6. februārī – no pulksten 18.00 līdz 23.00; 7. un 8. februārī – no pulksten 10.00 līdz 23.00. Biļešu cenas: 4 eiro, ģimenes biļete – 6 eiro. („Biļešu paradīzes” tīkla). Sīkāk internetā: www.festivali.jelgava.lv.

17. Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls Jelgavā

2. Starptautiskais Salacgrīvas masku tradīciju festivāls

Salacgrīvā sestdien, 7. februārī, jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies starptautiskais Salacgrīvas masku tradīciju festivāls, kurā varēsiet pagatavot masku, ciemoties zvejnieku sētā „Silmaļos”, piedalīties Lielajā masku gājienā, kopā ar masku grupām, iet jautrās rotaļās, svinēt Meteņdienu, kā arī izmēģināt piedalīties individuālo masku skatē un izdancot danču nakti. Festivāla rīkotāji teic, ka tas tiek organizēts, „lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu iespējams piedalīties un apgūt šīs ļoti atraktīvās, noslēpumainās masku tradīcijas”.

Festivāla programma: no pulksten 10.00 līdz 12.00 - Masku gatavošanas meistardarbnīca (kultūras namā); no pulksten 10.30 līdz 12.30 - ciemošanās zvejnieku sētā ,,Silmaļi”; pulksten 13.00 – Masku gājiens no Tūrisma informācijas centra uz Salacgrīvas pilskalnu; pulksten 14.00 Pilskalnā – festivāla atklāšana pie ugunskura un karstas tējas; pulksten 16.00 – meistardarbnīca „Šamaņu tradīcijas Latvijā” (kultūras namā); pulksten 17.30 – Meteņdienas svinēšana – masku izrādīšanās; pulksten 20.00 – individuālo masku skate; pulksten 21.00 kultūras namā sāksies Danču vakars, kam sekos Festivāla noslēguma rituāls

Festivāls noslēgsies pie bākas ar uguns rituālu. Starp maskošanās dalībniekiem būs gan Salacgrīvas Cielava, Vidrižu Delve un Lēdurgas Putni, gan arī ciemiņi no tālākām Latvijas vietām. Tāpat gaida ierodamies viesus no Igaunijas un Lietuvas. „Katru gadu cenšamies piedomāt, lai festivālā ir dažādība, ienāk kaut kas jauns. Svarīgi, lai šī maskošanās tradīcija Salacgrīvas novadā turpinās un paplašinās. Festivālā valdošā noskaņa un izdarības tā dalībniekiem vienmēr sagādā prieku, un kas gan dzīvē vairāk vajadzīgs,” Limbažu laikrakstam „Auseklis” teikusi festivāla rīkotāja Zenta Mennika.

Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

3. Meteņdienas svinības Valmiermuižā

Pavasara tuvošanos un Meteņdienu sestdien, 7. februārī, svinēs arī Valmiermuižā. Pie Valmiermuižas alusbrūža no pulksten 10.00 līdz 14.00 norisināsies Meteņdienas svinības, tradicionālais lauku labumu tirdziņš „Ar gardu muti Valmiermuižā”, radošās darbnīcas un mielošanās ar Saimes pavardā gatavoto mielastu un Valmiermuižas karstalu.

Šī gada pirmajā Valmiermuižas gardēžu tirdziņā būs iespēja iegādāties gan tradicionālās mājražotāju siera izlases, svaigi ceptos maizes klaipus, kūpinātu gaļu, zivis, garšvielas, medu un citus našķus, gan rūpīgi gatavotus amatnieku daiļdarbus. Būs arī Meteņdienas tradīciju izzināšana un rotaļas kopā ar Valmieras folkloras kopu „Sudmaliņas”, spēkošanās Meteņdienas veiklības spēlēs, Meteņdienas amatu prasmju izzināšana, Laimes pogu stiķēšana un Izjādes ar zirgiem Valmiermuižas pils parkā

Savukārt septiņos vakarā Valmiermuižas klētī notiks Meteņdienai veltīts tradīciju vakars ar koncertu, līksmu sadziedāšanos un dančiem kopā ar jauniešu folkloras kopu „Kokle”, kas ir viena no viskuplākajām folkloras draugu kopām Latvijā un savā pūrā ir sakrājusi gan visu Latvijas etnogrāfisko novadu tautas dziesmas, gan iemācījusies dziedāt tās vietējās izloksnēs un dziedāšanas manierēs.

Biļešu cena uz tradīciju vakaru Valmiermuižas klētī: 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.gardumuti.lv.

4. Jauna programma Rīgas cirkā

Rīgas cirks piedāvā jaunu programmu – „IKSS un DalmatinO”. Tās vienas no pirmajām izrādēm: piektdien, 6. februārī, pulksten 18.00, bet sestdien un svētdien, 7. un 8. februārī, pulksten 12.00.

„Cirka izrādē skatītājus apburs aizraujoši cirka triki, neordināra horeogrāfija, ekspresija, gaismas specefekti un jautrība! Ekstremālu spēju akrobāti, gaisa vingrotāji, burvju mākslinieki, žonglieri un ekvilibristi kopā ar klaunu un deju grupu veidos krāšņu izrādi,” vēsta cirka reklāma.

Programmā piedalīsies starptautisko cirka festivālu laureāti - mākslinieki no Latvijas, Itālijas, Krievijas, Ukrainas, Moldovas, Uzbekistānas, Baltkrievijas un Dānijas. „Mr.Dalmatino” no Itālijas, kurš ieguvis „Bronzas klaunu Monte - Karlo 2005”, kā arī sudraba godalgu Starptautiskā cirka festivālā Polijā, ar dalmāciešiem, pūdeļiem un ponijiem cirka arēnā demonstrēs savu audzēkņu atjautību. Rafaels Kirašovs no Ukrainas uzstāsies ar savu oriģinālo priekšnesumu, žonglējot ar ķīniešu kociņiem. Cirka apmeklētājus iepriecinās arī akrobātu grupa no Moldovas Igora Stinka vadībā. Akrobāti rāda trikus ar atsperkārti. Ekvilibristu grupa Alihana Alihanova vadībā no Ņikuļina vārdā nosauktā Maskavas cirka demonstrēs šķietami neizdarāmas lietas. Izrādē trikus rādīs arī burvju mākslinieks Kims Kenets no Dānijas. Latvijas cirka mākslinieki - Ina un Kristaps - izrādē uzstāsies ar jauniestudētu kostīmtransformācijas priekšnesumu „Dīva viesnīcā”. Skatītājus sagaida arī daudz citi krāšņi un brīnumaini pārsteigumi.

Jauno programmu Rīgas cirkā rādīs līdz par pavasara saulgriežiem – 22. martam. Biļešu cenas: 7,50 – 30 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.cirks.lv.

5. Pētera Vaska koncerta Vašingtonā ieskaņa Rīgā

Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē sestdien, 7. februārī, pulksten 17.00 notiks pasaulē pazīstamākā mūsdienu latviešu komponista Pētera Vaska mūzikas koncerta Vašingtonā ieskaņa Rīgā. Tajā Pētera Vaska skaņdarbus atskaņos Dita Krenberga (flauta) un RIX kvartets: Sandis Šteinbergs (vijole), Ilze Kļava (alts), Reinis Birznieks (čells) un Jānis Maļeckis (klavieres).

Jau nākamnedēļ, 12. februārī, šis pats koncerts sadarbībā ar Latvijas vēstniecību ASV skanēs Vašingtonā - senākajā laikmetīgās mākslas muzejā „The Phillips Collection”.

Mākslas muzejs „The Phillips Collection” 2009. gadā izveidoja koncertsēriju „Eiropas vadošie komponisti”, kura ietvaros šomēnes klausītājiem tiks piedāvāta Pētera Vaska mūzika. Saskaņā ar koncertcikla veidotāju ieceri mūziķus izvēlas paši komponisti, un Pēteris Vasks šoreiz aicinājis muzicēt Latvijas labāko flautisti, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra flautu grupas koncertmeistari Ditu Krenbergu un Latvijas ilgmūžīgāko kameransambli – RIX kvartetu. Tā dalībnieki satikās pirms vairāk nekā 20 gadiem, kļuva par lieliskiem draugiem un domubiedriem, pēc tam izklīda pasaulē kur nu kurais, taču vairākas reizes gadā joprojām sanāk vienkopus, lai klausītājiem piedāvātu jaunas koncertprogrammas.

Koncerta programmā iekļautā „Zaļā ainava” (2008) ir vasaras saulgriežu smaržu un noslēpumu atbalsis skaņās, „Ainava ar putniem” (1980) ir apliecinājums komponista aizrautībai ar šo, kā viņš pats saka, „Dieva radītās pasaules muzikālāko daļu”, čellkoncerts „Klātbūtne” (2012) ir sirsnīga atzinības zīme opusa pasūtinātājas, izcilās argentīniešu čellistes Solas Gabetas talantam, savukārt Klavieru kvartets (2001) ir sešu asi kontrastējošu posmu izvērsts virpulis ar etnogrāfisku rotaļu, dramatisku dziedājumu, ņirdzīgu maršu, eksplozīvu tokātu un himnu mīlestībai.

Biļešu cenas: 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: Sīkāka info: http://www.phillipscollection.org/events/2015-02-12-lec-latvia.

6. Lielā tūrisma izstāde Ķīpsalā

Ja plānojat jaukas brīvdienas un atvaļinājumu ne tikai šajā nedēļas nogalē, bet arī turpmāk, tad varbūt ir vērts doties uz Ķīpsalas lielajām izstāžu hallēm, kur no piektdienas, 6. februāra, līdz svētdienai, 8. februārim, norisinās Baltijā lielākais tūrisma notikums: izstāde - gadatirgus „Balttour 2015”. Tajā būs iespēja apskatīt vairāk nekā 470 stendus, kuros savus piedāvājumus prezentēs ap 800 tūrisma uzņēmumu no 40 pasaules valstīm. Izstāde notiks divās tematiskajās hallēs – „Atklāj pasauli!” un „Apceļo Latviju!”.

Hallē „Apceļo Latviju!” darbosies skatuve ar plašu koncertprogrammu, kurā ar daudzveidīgiem un atraktīviem priekšnesumiem priecēs gan Latvijas novadi, gan ārzemju nacionālo stendu dalībnieki. Izstādes „Balttour 2015” partnervalsts šogad ir Ēģipte.

Halle „Atklāj pasauli!” ik gadu pārsteidz ar bagātīgu ārvalstu ceļojumu piedāvājumu, un arī šis gads nebūs izņēmums. Izstāde „Balttour 2015” atkal priecēs ar jauniem galamērķiem, to skaitā būs Norvēģija, Filipīnas un Īrija, kas ceļotgribētājiem pavērs aizraujošas iespējas. Ceļojumu galamērķus un atpūtas programmas prezentēs kolorīti dalībnieki no tuvākām un tālākām pasaules valstīm.

Savukārt tematiskā halle „Apceļo Latviju!” būs kā namamāte, kas silti sagaidīs ikvienu izstādes apmeklētāju un iepazīstinās ar Latviju. „Balttour 2015” Latvijas daudzveidīgumu prezentēs visi novadi – Latgale, Vidzeme, Kurzeme, Zemgale un arī galvaspilsēta Rīga, izceļot valstij tik raksturīgo un tūristiem pievilcīgo kolorītu – tūrisma objektus, jaunākās lauku ceļošanas un atpūtas iespējas, katra novada senās tradīcijas un spilgtākos pasākumus. Turklāt izstādē uz vietas apmeklētāji varēs iegādāties pašmāju amatnieku ražojumus un darinājumus, kā arī ekoloģiskus un mājās gatavotus pārtikas produktus. Latvija tiks prezentēta kā īstena gardēžu zeme.

Izstādes – gadatirgus „Balttour” darba laiks: 6. februārī – no pulksten 10.00 līdz 19.00, 7. februārī – no pulksten 10.00 līdz 18.00, 8. februārī – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: pieaugušajiem – 6 eiro, skolēniem un pensionāriem – 4 eiro. Sīkāk internetā: www.balttour.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: gleznas stāsts Sutas un Beļcovas muzejā, dizaina humanizācija Dekoratīvās mākslas muzejā, itāļu portrets Rīgas biržā un ziemas dārzs Liepājā

* Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a - 26, Rīgā) līdz pat 8. augustam skatāma izstāde „Baltā un melnā”. Tas ir pirmais projekts, kas iesāk izstāžu ciklu „Vienas gleznas stāsts”, iepazīstinot mākslas cienītājus ar kāda konkrēta darba tapšanas vēsturi. Dubultportrets „Baltā un melnā” (1925) ir izcils Latvijas 1920. gadu klasiskā modernisma glezniecības piemērs, kas ieņem īpašu vietu Aleksandras Beļcovas (1892 – 1981) daiļradē, slēpjot sevī intriģējošu un dramatisku stāstu par attēlotās modeles – Aleksandras Beļcovas tuvās draudzenes Austras Ozoliņas - Krauzes māsas Birutas Ozoliņas likteni. Nelielā ekspozīcija ne tikai piedāvā gleznas traktējumu mākslas vēsturnieku skatījumā, bet arī sniedz unikālu iespēju iepazīties ar bagātu dokumentālo materiālu par atsevišķu darbu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 29. martam būs skatāma izstāde „Humanizācija” – iedvesmojoša, vērienīga Latvijā radītā dizaina snieguma daudzveidības un pieejamības manifestēšana, kas atklās dizaina potenciālu jebkurā nozarē un indivīda sadzīves situācijā. Izstādes mērķis ir izcelt Latvijā izstrādāto dizainu kā starpdisciplināru izpausmju rezultātu, vienlaicīgi laužot iesīkstējušos priekšstatus par dizainu kā elitāru parādību. Muzejā eksponēti vairāk nekā simts Latvijas dizaina paraugu un pakalpojumu, atsegti procesi, kas demonstrē dizaina plašo pielietojamību. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mākslas muzeja „Rīgas birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) no sestdienas, 7. februāra, līdz 19. aprīlim skatāma izstāde „Itāļu portreta glezniecības divi gadsimti. 1580–1780”. Seno gadsimtu Itālijas māksla, īpaši glezniecība, ir neskaitāmu Rietumeiropas mākslas muzeju ekspozīciju lepnums. Tikpat gaidītas muzejos ir arī izstādes, kas skar 15., 16. un 17. gadsimta mākslu. Pārņemot prezidentūru Eiropas Savienības Padomē, kā sveiciens Latvijai no Itālijas atceļo Boloņas muzeju dārgumi. 16. gadsimta otrajā pusē Boloņas glezniecība piedzīvo nozīmīgu revolūciju itāļu un Eiropas mākslā. Boloņas pilsētā meklējams mākslas progresa aizsākums, kas atstāja ietekmi uz Romu un daudzām citām Eiropas pilsētām nākamajos divos gadsimtos. Izstāde caur portretu glezniecību parāda īpašo un inovatīvo šīs mākslas raksturu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Rīgas galerijas „Daugava” jaunajās telpās Ausekļa ielā 1 (klusajā centrā) līdz 7. martam skatāma mākslinieces Daces Lielās personālizstāde, kurai dots visai nepretenciozs, bet ietilpīgs nosaukums – „Gleznas”. Māksliniece glezno dabu – neskartu, mūžīgu, vilinošu. Gadalaiki, dažādas diennakts gaismas un noslēpuma klātbūtne. Viss tik patiess un īsts un tomēr kā brīnums, kurā katrs lūkosies ar savu skatienu, ar savu pieredzi, ļaujoties šīs izcilās glezniecības valdzinājumam. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Liepājas muzeja lielajā Izstāžu zālē (Kūrmājas prospektā 16/18) atklāts mākslinieces Kristīnes Luīzes Avotiņas retrospektīva gleznu izstāde „Ziemas dārzs”, kurā eksponētie darbi radīti no 2011. gada līdz 2014. gadam. Šis laika posms māksliniecei ir bijis ļoti radoši piepildīts. Ir īstenoti vairāki nozīmīgi sadarbības projekti paralēli aktīvajai izstāžu dzīvei – „Samsung” tramvajs, iepakojums „Madara Cosmetics” ziepju līnijai, Cēsu alus skārdenes dizains un citi. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Mārtiņš Plūme/LETA, Ieva Lūka/LETA, Edijs Pālens/LETA