Samazinātā PVN likme varētu attiekties vien uz konkrētām sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu grupām
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība

Samazinātā PVN likme varētu attiekties vien uz konkrētām sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu grupām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

“Lai nozare varētu izdzīvot un atkoptos pēc iespējas ātrāk, samazinātā pievienotās vērtības likme sabiedriskās ēdināšanas nozarē jānosaka jau no nākamā gada 1. janvāra,” trešdien, 29. maijā, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājas biedrs Jānis Vitenbergs.

Samazinātā PVN likme varētu attiekties vien uz kon...

Deputāti sēdē skatīja 10 186 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu “Par samazinātā PVN 12% apmērā ieviešanu sabiedriskajai ēdināšanai”.

Komisijas priekšsēdētājas biedrs norādīja, ka kolektīvo iesniegumu ir izskatījusi arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, kas konceptuāli atbalstīja samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes 12% apmērā piemērošanu sabiedriskajā ēdināšanā konkrētām uzņēmumu grupām.

Vēstulē atbildīgajām ministrijām Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija aicina rast kritērijus samazinātā PVN piemērošanai ēdināšanas uzņēmumiem, kuru darbaspēka izmaksas pārsniedz 10 līdz 15% no apgrozījuma, informēja Vitenbergs. Komisijas priekšsēdētājas biedrs norādīja, ka samazinātā PVN likme neattiektos, piemēram, uz ātrās ēdināšanas uzņēmumiem.

Savukārt Tautsaimniecības komisija vēstulē aicinās Ministru kabinetu atbilstošus grozījumus ieviest jau no 2025. gada 1. janvāra un uz trim gadiem, sacīja Vitenbergs.

Ēdināšanas nozares pārstāvji uzsvēra, ka jau četrus gadus nozarē valda krīze, un nozares apgrozījuma kāpums, kas ir aptuveni viens miljards eiro, ir noticis uz cenu kāpuma rēķina. Nozare ir zaudējusi teju 4000 darbinieku, salīdzinot ar pirmspandēmijas līmeni.

Deputāti pauda bažas par lielo ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarē un uzsvēra nepieciešamību rast risinājumus tās mazināšanai. Komisija akcentēja zemākas PVN likmes pozitīvo ietekmi, vēršot uzmanību uz citu valstu piemēriem, un norādīja, ka nepieciešams dot impulsu, kas ļautu nozarei atkopties.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, nozares pārstāvji norādīja, ka darbaspēka izmaksas nozarē veido aptuveni trešdaļu apgrozījuma, un ēdināšanas nozarē jau ilgstoši ir lieli nodokļu parādi. Tāpat nozare ir izstrādājusi priekšlikumus ēnu ekonomikas mazināšanai.