foto: Shutterstock
Aizturēti ar telefonkrāpšanām saistīti “naudas mūļi”; Valsts policija pabeidz izmeklēšanu
112
2024. gada 28. maijs, 20:59

Aizturēti ar telefonkrāpšanām saistīti “naudas mūļi”; Valsts policija pabeidz izmeklēšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šī gada 10. maijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 2. nodaļas amatpersonas pabeidza izmeklēšanu divos kriminālprocesos saistībā ar telefonkrāpšanām, kas izdarītas, uzdodoties par “Google”, policijas, banku un citu iestāžu darbiniekiem. Kopumā no iedzīvotājiem tādējādi izkrāpti 159 865,86 eiro. Saistībā ar šīm krāpšanām aizturēti vairāki “naudas mūļi”, kas darbojušies Latvijā, un kuriem cietušie nodevuši savu skaidro naudu un bankas kartes.

2023. gada 20. oktobrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas – par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Noziedzīgā grupējuma dalībnieki darbojās iepriekš sadalot pienākumus, uzdodoties par banku, policijas un citu iestāžu darbiniekiem. Iegūta informācija, ka laika posmā no 2023. gada 13. oktobra līdz 2023. gada 26. oktobrim, noziedznieki apkrāpa trīs Latvijas iedzīvotājus. Pārliecinot iedzīvotājus savā vārdā noformēt kredītaizdevumus, un saņemtos skaidrās naudas līdzekļus nodot “apdrošināšanas aģentam”, kopējais radītais zaudējums sasniedza 30 381,50 eiro. Policisti noskaidroja šīs organizētās grupas dalībniekus – divus Ukrainas pilsoņus, kas piedalījās šajā krāpšanā kā “naudas mūļi”, un viņus aizturēja.

Savukārt, šā gada 13. janvārī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē tika uzsākts cits kriminālprocess par noziegumu, kas izdarīts pēc līdzīgas shēmas, laika posmā no 2023. gada 24. novembra līdz 2024. gada 15. janvārim, kopumā apkrāpjot 12 cilvēkus. Krāpniekiem ar viltu iegūstot cietušo bankas kartes un skaidro naudu, kopējais materiālais zaudējums sasniedza 129 484,35 eiro. Policisti aizturēja divus organizētās grupas dalībniekus – Latvijas Republikas pilsoni un Polijas Republikas pilsoni.

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 20. panta pirmās daļas – par līdzdalību tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, pēc KL 177. panta trešās daļas – par krāpšanu, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, pēc KL 193. panta otrās daļas – par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu, un pēc KL 195. panta otrās daļas – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ja tos izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējās vienošanās.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka abi noziegumi izdarīti noziedzniekiem iepriekš sadalot pienākumus. Ar mērķi iegūt iedzīvotāju uzticību, krāpnieki uzdevās par “Google” pārstāvjiem, bankas drošības daļas speciālistiem, apdrošināšanas aģentiem un Valsts policijas priekšnieku Armandu Ruku. Sazinoties ar iedzīvotājiem un sniedzot nepatiesu informāciju par bankas kontu uzlaušanu, krāpnieki aicināja lejupielādēt aplikāciju, kas viņiem nodrošinātu iespēju attālināti pieslēgties cietušo tālruņiem un veikt nelikumīgas darbības. Iedzīvotāji, būdami pārliecināti, ka sniedz palīdzību krāpnieku noķeršanā, uz sava vārda noformēja aizdevumus kredītiestādēs. Pēc kā, sekojot norādījumiem un pakļaujoties prasībām nodot savas bankas kartes un skaidrās naudas līdzekļus krāpnieku norādītām personām, kopējais radītais zaudējums sasniedza 159 865,85 eiro.

Valsts policija aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un rūpīgi sargāt savu personīgo informāciju un piekļuves datus banku kontiem! Jāatceras, ka ne banku, ne valsts pārvaldes iestāžu darbinieki nekad nezvanīs, lai noskaidrotu kredītkaršu numurus, PIN kodus, Smart-ID piekļuves kodus, CVC kodus un tamlīdzīgi. Saņemot šādu aizdomīgu zvanu, ieteicams to pārtraukt.

Gadījumā, ja ir izkrāpta nauda, aicinām pēc iespējas ātrāk par to ziņot bankai un pēc tam – vērsties ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas iecirknī!