Sezona šogad būs īsa: Latvijā audzētās zemenes pavisam drīz beigsies
foto: Zane Bitere/LETA
Sabiedrība
2024. gada 29. maijā, 05:21

Sezona šogad būs īsa: Latvijā audzētās zemenes pavisam drīz beigsies

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rīgas Centrāltirgū sākusies Latvijā audzētu zemeņu pārdošana. Siltumnīcās audzēto pirmo ogu cena ir pietiekami augsta. Karsts laiks paātrina nogatavošanos, tāpēc zemeņu sezona šogad var izrādīties īsāka nekā pērn. To Latvijas Radio raidījumam "Labrīt" pastāstīja Ilmārs Gulbis no Kuldīgas rajona dārza saimniecības "Migl".

Sezona šogad būs īsa: Latvijā audzētās zemenes pav...

"Cenas ir no 12 līdz 15 eiro par kilogramu. Jau ir cilvēki, kas joprojām staigā un saka: "Ak Dievs, kāda cena." Citi saka: "Ak, vietējā oga, super, sagaidījām, beidzot. Raža nebūs gara, to varu pateikt uzreiz, jo vakar jau atradām laukā pirmās sarkanās ogas, un tas nozīmē, ka nākamās nedēļas beigās jau lasīsim zemenes no lauka, un, ja šāds karstums noturēsies vēl vairākas nedēļas, nav izslēgts, ka Kurzemē, nu, varbūt nedēļu pēc Jāņiem visas zemenes beigsies. Mēs nevaram kontrolēt, kāda būs raža. Daba diemžēl pēdējos pāris gadus stipri, spēcīgi iedarbojas uz mums, visapkārt krusa, negaisi, karstums, ogas beigsies ātri. Šis nav tas gadījums, kad var kaut ko pilnvērtīgi plānot. Pēdējie trīs četri gadi rāda, ka situācija kļūst arvien neprognozējamāka."

Kā stāsta Guntars Zērve, kurš zemenes audzē Mālpilī, martā bijis tumšs un mitrs, saules pietrūcis, patlaban zemenes cieš no stipra karstuma, vēsta "Rus.lsm.lv".

"To cilvēku problēma, kuri zemenes audzē segtajās platībās, ir atkal karstums. Taču strādājam, šobrīd ēnojam, strādājam ar laistīšanas un mēslošanas sistēmām, jo zemenes laukā šogad būs agrāk un, iespējams, ja šeit saglabāsies karsts laiks, to sezona būs īsāka. Nu ko, raža izskatās lieliski. Kas šim laikam ir netipiski, ir tas, ka naktis ir ļoti siltas, un, kā mēs zinām, zemenes ir saldas un garšīgas, kad diena ir silta un patīkama, bet nakts ir pietiekami vēsa, es pat teiktu, ka vēsumam jābūt zem astoņiem grādiem," norādīja Zērve.