Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

TIEŠRAIDE. Sarunu ciklā “Esi līdzsvarā” runā par jauniešu fizisko, mentālo un emocionālo veselību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai rosinātu sabiedrību vairāk domāt par pusaudžu un jauniešu fizisko un emocionālo līdzsvaru, 28.maijā pl. 11:00 norisināsies diskusiju cikla “Esi līdzsvarā” trešā diskusija, kas būs skatāma tiešraidē portālā www.jauns.lv. Tās ietvaros eksperti sarunāsies par jauniešu impulsivitāti un vēlmi ļauties asām izjūtām, kas vasaras sezonā ir īpaši aktuāli gan no fiziskās drošības, gan jauniešu emocionālās veselības viedokļa.

TIEŠRAIDE. Sarunu ciklā “Esi līdzsvarā” runā par j...

Diskusiju rosina valsts akciju sabiedrība “Latvijas Loto” un to realizē kopā ar sadarbības partneriem – Latvijas Olimpisko komiteju, Bērnu un pusaudžu resursu centru, kā arī biedrību “Resiliences centrs”.

Sarunas ietvaros plānots aktualizēt  jautājumus par agrīnu mentālās, fiziskās un emocionālās veselības veicināšanu jauniešu vidū, kas ļautu mazināt uzvedības problēmas un iespējamos atkarību riskus nākotnē, vienlaikus veicinot daudz veselākas, spēcīgākas un laimīgākas jaunās paaudzes veidošanos.

Piedalīsies “Bērnu un pusaudžu resursu centra” mentore Austra Straume, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un “Pusaudžu resursu centra” bērnu psihiatrs dr. Ļevs Poluņins, biedrība “Resiliences centrs” vadītājs Kārlis Mednieks, Latvijas Olimpiskās komitejas vadošā pētniece Dace Reihmane, kā arī VAS “Latvijas Loto” Korporatīvās atbildības un kvalitātes nodaļas vadītāja Paula Podoļska un Krimuldas vidusskolas sporta skolotāja, kustības “Sporto visi” vēstnese Antra Šverna.

Eksperti pārrunās aktuālus problēmjautājumus saistībā ar jauniešu impulsivitāti un vēlmi izbaudīt asas sajūtas, kas ir daļa no emociju spektra, ko piedzīvojam ikdienā, taču īpaši izteikti to izjūt agrā jaunībā. Saskaņā ar Slimības profilakses un kontroles centra datiem pasaulē 10 līdz 20% jaunās paaudzes ir psihiski un uzvedības traucējumi. Tāpēc jau agrīni jādomā par emocionālās veselības veicināšanu. Neatpazīti un neārstēti šie stāvokļi būtiski ietekmē attīstību, panākumus mācībās un potenciālu turpmākai produktīvai un piepildītai dzīvei. Līdz ar to būtiska nozīme ir preventīvai fiziskās, mentālās un emocionālās veselības veicināšanai.

Jauniešu mentālā un fiziskā veselība ir jomas, kuras valsts akciju sabiedrība “Latvijas Loto” atbalsta gan finansiāli, gan kopā ar sadarbības partneriem īstenojot dažādas iniciatīvas, kuru mērķis – kopīgi meklēt risinājumus,  lai jaunā paaudze izaug vesela.