foto: Shutterstock
Vai bezpajumtnieku Rīgā kļūst vairāk?
Sabiedrība
2024. gada 26. maijs, 14:21

Vai bezpajumtnieku Rīgā kļūst vairāk?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kā ir ar bezpajumtnieku skaitu Rīgā - vai to nekļūst vairāk? Situāciju komentēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola.

"Tā ir ļoti sezonāla problēma, un viens un tas pats atkārtojas katru sezonu," kanālā TV24 sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola.

Ziemā bezpajumtnieku pieprasījums pēc Rīgas patversmes pakalpojumiem palielinās, vasarā samazinās. "Pašlaik nav nekādu kritisku izmaiņu ārpus normas, salīdzinot ar citiem gadiem," sacīja Ozola. Viņa arī atzinīgi novērtēja Rīgas pašvaldības policijas darbu ar bezpajumtniekiem. "Policisti ļoti atbildīgi dara savu darbu, un man nav ko viņiem pārmest," viņa atzina.

"Tas, ka mēs nemīlam šos cilvēkus par to, ka viņi ir asociāli, kaut vai savas ārienes dēļ, tā ir taisnība. Es tiešām pārrunāju šos jautājumus ar mūsu ekspertiem pašvaldībā, un man arī teica, ka tiesībsargam ir viedoklis par cilvēka brīvību. Nekur nav teikts - es tagad ironizēju - ka cilvēkam ir pienākums mazgāties vai staigāt tīrās drēbēs! Tas ir asociāli, tas ir neērti, tas nav patīkami, bet tā arī ir izvēles brīvība. Un mums kā valsts sektora pārstāvjiem nav nekādu iespēju piespiest viņus to darīt," sacīja Ozola.

Viņa uzsvēra, ka policijas pārstāve vienmēr reaģē, ja redz bezpalīdzīgi guļam uz ielas bezpajumtnieku. "Pašvaldības policija reaģē, un viņš nonāk patversmē. Bet šis fakts nav pārkāpums pats par sevi. Mēs nodrošinām pietiekamu fizisko policijas patruļu skaitu Rīgas centrā, īpaši tajās vietās, kur tās pulcējas. Mums ir patversme Gaiziņa ielā, blakus Centrāltirgum," atgādināja Ozola.

Viņa arī informēja, ka nākotnē Rīga plāno būvēt "lielāku aprūpes centru", kas strādās ar šo mērķa grupu - bezpajumtniekiem. "Tas būs ārpus centra, bet tas ir plāns vairākus gadus uz priekšu," sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece.