foto: Shutterstock
Ģimenes ārstiem būs trešais darbinieks
Sabiedrība
2024. gada 23. maijs, 08:30

Ģimenes ārstiem būs trešais darbinieks

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ģimenes ārstu praksēs jau pirmajā jūnijā varētu parādīties trešais darbinieks, līdzšinējo divu vietā. Viņa galvenie pienākumi būs kontakti ar pacientiem. Ģimenes ārstu prakšu paplašināšanai valsts piešķirs četrarpus miljonus eiro.

Ģimenes ārsts un medmāsa – visbiežāk tieši šādā sastāvā strādā ģimenes ārstu prakses. Taču pienākumu viņiem kļūst vairāk, tāpēc atbildīgās asociācijas jau pusgadu risinājušas sarunas ar Veselības ministriju un citām institūcijām, vēsta "Rus.lsm.lv".

"Mēs beidzot panācām vienošanos kā mēs atbalstīsim lauku ģimenes ārstus un jaunos ārstus. Par to bija garas diskusijas. Tas palīdzēs ārstiem ātrāk atbildēt uz pacientu zvaniem, dažādām vēstulēm. Tāpat tas palīdzēs veikt preventīvos skrīningus, piemēram, vēža skrīningus. Ļaus atgādināt cilvēkiem par nepieciešamību tās apmeklēt," paziņoja premjerministre Evika Siliņa.

"Latvijā diemžēl daudzi vispār neiet pie ģimenes ārstiem un nedomā, ka jāiet uz veselības pārbaudēm. Tā ka papildu darbinieki, kas sāks strādāt no 1. jūnija tajās praksēs, kur ir vairāk nekā pusotrs tūkstotis pacientu, manuprāt, uzlabos ārstu pieejamību," sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Šie noteikumi attiecas uz lauku ģimenes ārstiem. Tie, kas strādā Rīgā, varēs ņemt trešo darbinieku, ja viņu praksē ir vairāk nekā 1800 pacientu.

Tāpat valsts motivēs ģimenes ārstus strādāt ne tikai Rīgā.

"Tie ģimenes ārsti, kuri strādā vairāk nekā 100 km no Rīgas var kvalificēties ar 500 eiro piemaksu mēnesī, kas palīdzēs kompensēt šādu mazāk labvēlīgu apstākļu darbu,
un mēs uzskatām, ka tas jau ir tāds pareizais ceļš, ka mēs varam piedāvāt saviem jaunajiem kolēģiem. + Viņi var saņemt arī lielāku šo finansējumu. Bet tie jau ir tādi pavisam mūsu valsts pierobežas reģioni. Šobrīd, protams, vēl diskusijas var turpināties par metodoloģiju, kādus ģimenes ārstus mēs atbalstām. Mēs varam arī turpināt diskutēt par to, kādas summas nepieciešamas, lai motivētu mūsu jaunos kolēģus pārcelties strādāt šajos apstākļos," norāda Latvijas Lauku ārstu asociācijas viceprezidents Ainis Dzalbs.