Vai Latvijā odi šogad uzbrūk aktīvāk? Entomologs skaidro situāciju
foto: Shutterstock
Cilvēki pauž, ka odu šogad ir krietni vairāk kā citus gadus.
Sabiedrība

Vai Latvijā odi šogad uzbrūk aktīvāk? Entomologs skaidro situāciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Vai odi šovasar kļuvuši vēl aktīvāki nekā citus gadus? Par to bažas radušās vairākiem sociālās platformas "X" lietotājiem.

Vai Latvijā odi šogad uzbrūk aktīvāk? Entomologs s...

Kā norāda Alise, piemēram, pie jūras odi kļuvuši vēl aktīvāki. "Neatceros citos gados odus, kur nu vēl tādus mākoņus," raksta Alise.

Arī citi sociālās vietnes “X” lietotāji pauž sašutumu, ka šogad, dodoties pie dabas, jāsastopas ar milzu odu mākoņiem. Tā, piemēram, Santa raksta, ka kapu apmeklējuma laikā odu bijis tik daudz, cik viņa visā savā dzīvē nebija redzējusi: “Pa pusotru stundu mani sakoda kādi piecsimst odi vismaz. Vienā brīdī saskaitīju, ka uz rokas vienlaicīgi nolaidās astoņi odi.”

Kā skaidro entomologs Voldemārs Spuņģis, pēc lidošanas laika nav noviržu, salīdzinot ar citiem gadiem, taču odu skaits tiešām ievērojami pārsniedz citos gados novēroto. Tas esot skaidrojams ar ievērojami silto laiku aprīlī un maijā, kā arī ar uzkrātajiem nokrišņiem.

Viņš uzsver, ka no vietējiem 30 sugu odiem nav jābaidās, jo tie nepārnes nevienu cilvēkam bīstamu slimību ierosinātāju. Patiesībā tie krietni stimulē mūsu imūnsistēmu. 

“Paradoksāli, ka, jo vairāk kož, jo labāk mūsu imūnsistēmai. Es pavasarī pirmo odu pabaroju un iegūstu pumpu, pēc tam reakcija uz kodumiem paliek arvien vājāka, līdz Līgo svētkos nekāda. Tātad "odu terapija",” saka entomologs.

Tāpat viņš norāda, ka nav viens drošākais veids kā izvairīties no odiem, taču vienkāršākais ir uzvilkt drēbes, kas odiem nav caurduramas. Noderīgs ir īpaši smalks kokvilnas audums. 

Tāpat veikalos esot pieejams plašs repelentu klāsts. “Jāpievērš vērība saīsinājumam DEET un šīs vielas procentiem repelentā. Jo tas lielāks, jo ilgāk atbaida odus. Vēl ir visādi smaržīgi losjoni. Abas metodes maskē cilvēka izdalītās smaržas. Tomēr cītīgi jāizlasa instrukcijas. Ķīmiskie savienojumi ne vienmēr ir cilvēkam draudzīgi,” saka Spuņģis, piebilstot, ka pats gan personīgi nevienu no šīm metodēm neizmanto.

Vērtīgus padomus sniedz arī aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa, norādot, ka visvairāk šiem kukaiņiem nepatīk eikalipta, austrālijas tējas koka, piparmētras, anīsa, baldriāna, lavandas, bergamotes un citronellas ēteriskās eļļas. Atbaidoši iedarbosies arī krustnagliņu vai kanēļa smarža.

Arī aptiekā var nopirkt dažādas ēteriskās eļļas, kā arī jau gatavus repelentus. Kā skaidro aptiekā, šobrīd pirktākās preces odu sezonā iedalās divās grupās – ir pretodu (pretinsektu) līdzekļi un līdzekļi, kas pēc odu kodumiem nomierina, atvēsina un mazina niezi. 

Pašiem mazākajiem dabas baudītājiem gan vislabāk piemērojami dabīgie preparāti, kas ir speciāli domāti mazuļiem. Bet tikpat labi pretkukaiņu līdzekli var pagatavot arī paši vecāki, sajaucot kopā, piemēram, krustnagliņu un citronu eļļas.

Farmaceiti atgādina, ka, ja rodas alerģiski simptomi, repelentu lietošana ir jāpārtrauc un jākonsultējas par alternatīvu līdzekli ar ārstu vai farmaceitu.