foto: Lita Millere/LETA
Kas ir LIZDA vadītāja Inga Vanaga? Bijusi trīs partijās, Saeimā un pat Izglītības ministrijā
Jau deviņus gadus Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga rīko skaļus protestus, lai panāktu skolotāju algu paaugstināšanu.
Sabiedrība
2024. gada 22. maijs, 11:41

Kas ir LIZDA vadītāja Inga Vanaga? Bijusi trīs partijās, Saeimā un pat Izglītības ministrijā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vienu no skaļākajām un lielākajām Latvijas arodbiedrībām – Latvijas Izglītības darbinieku arodbiedrību (LIZDA) – vada ne tikai pedagoģisko izglītību ieguvusī Inga Vanaga: viņa savulaik savulaik bija arī politiķe. Pabijusi trijās politiskajās partijās, strādājusi Centrālajā vēlēšanu komisijā, kā arī ieņēmusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārās sekretāres amatu. Tātad, savulaik viņa bijusi frontes pretējā pusē – pārstāvējusi IZM, pret kuru nu protestē.

Laikā, kad Inga Vanaga bija IZM parlamentārā sekretāre (no 2011. līdz 2013. gadam) izglītības un zinātnes ministrs bija Zatlera Reformu partiju pārstāvošais Roberts Ķīlis un arī viņa laikā notika skaļas diskusijas par izglītības sistēmu un pedagogu protesta akcijas. Piemēram, Roberts Ķīlis tolaik klāstīja, ka pedagogiem algas ir zemas un tās jāpalielina, bet ne visi pedagogi uz to var cerēt. Tāpat ministrs klāstīja, ka mazo lauku skolu liktenis ir zem jautājuma zīmes. Kā redzam, tad arī pirms vairāk nekā desmit gadiem skolās bija tās pašas problēmas, kas tagad. Tikai tad Inga Vanaga pārstāvēja pretējo pusi – nevis protestētājus, bet gan tos kušināja.

Latvijas skaļākā arodbiedrība

Nu jau devīto gadu Inga Vanaga ir Latvijas lielākās nozares arodbiedrības – LIZDA, kura apvieno vairāk nekā 20 000 izglītības nozarē strādājošo no apmēram 900 arodbiedrības pirmorganizācijām visā Latvijā, galvgalī. Te gan jāteic, ka LIZDA nav apvienojusi visus nozarē strādājošos, bet tikai mazliet vairāk nekā 40%.

Inga Vanaga (pirms precībām – Svarinska) ir visnotaļ zinoša politiskajās peripetijās un zina, kad un kā ietekmēt politiķus, kā viņiem “uzkāpt uz varžacs”, jo ir studējusi socioloģiju un pieredzējusi politikā. Tā kā viņa var prasmīgi izmantot “jūtīgos periodus”, lai politiķi un lēmumu pieņēmēji būtu spiesti uzklausīt protestētājus un nevarētu viņus ignorēt. Tā tas izjūtams pēdējos lielākajos LIZDA protestos jeb precīzāk – to norises laika izvēlē: pirms vēlēšanām vai laikā, kad vecāki bērnus gatavo skolai vai ar bažām tos pavada uz skolu.

Tā tas bija arī 21. maija lielajā skolotāju protestā pret pedagogu atalgojuma shēmu, kad politiķi gatavojas Eiroparlamenta vēlēšanām un nevarēja neieklausīties “tautas balsī”. Savukārt vecāki arī šobrīd pievērš pastiprinātu uzmanību skolās notiekošajam, jo reti kuram nav pazīstams kāds bērns, kurš pašlaik kārto pamatskolas vai vidusskolas beigšanas eksāmenus.

Izglītības darbinieku pikets pie valdības ēkas; 21.05.2024.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rīkotais izglītības nozares darbinieku pikets pie Ministru kabineta ēkas; 21.05.2024.

gallery icon
132

Trīs partijas, Saeima, Izglītības ministrija un Centrālā vēlēšanu komisija

1980. gadā dzimusī Inga Vanaga izglītību ieguvusi Elejas (Jelgavas novads) vidusskolā, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā un Latvijas Lauksaimniecības universitātē (tagad – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte), kur ieguvusi bakalaura grādu ekonomikā un pēc tam maģistra grādu socioloģijā. No 1999. līdz 2011. gadam viņa bijusi sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma “Singas” īpašniece, bet no 2003. līdz 2005. gadam Līvbērzes pagasta kultūras nama vadītāja. Bijusi lektore Latvijas Valsts administrācijas skolā, bet kopš 2003. gada pasniedza lekcijas arī Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kur no 2005. līdz 2011. gadam pildīja arī prodekādes mācību jautājumos amata pienākumus Sociālo zinātņu fakultātē.

Tūkstošiem skolotāju dodas protesta gājienā

Vairāki tūkstoši izglītības darbinieku šodien devušies gājienā, pieprasot cieņpilnu attieksmi un solījumu pildīšanu.

gallery icon
221

Politikā Inga Vanaga iesaistījās jau 24 gadu vecumā, kad Latvijas pašvaldību vēlēšanās nesekmīgi kandidēja uz Jelgavas domi no “Latvijas ceļa” saraksta. Tāpat arī 2009. gadā viņa Jelgavas domē netika ievēlēta no Latvijas Pirmās partijas/“Latvijas ceļa” saraksta. Tad viņa 2011. gadā pievienojās Zatlera Reformu partijai un 11. Saeimas ārkārtas vēlēšanās no Zemgales vēlēšanu apgabala tika ievēlēta Saeimā. Pēc kļūšanas par deputāti viņa arī ieguva Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārās sekretāres amatu. 2013. gada nogalē Inga Vanaga pameta parlamentārās sekretāres amatu, izstājās no Reformu partijas Saeimas frakcijas un 2014. gada martā iestājās partijā “Reģionu alianse”, kura savulaik tika dibināta uz Rīgas apriņķa novadu apvienības, kurā apvienojās lielo Pierīgas pagastu vadītāji, bāzes. Tagad šīs partijas biedri ir iekļāvušies Apvienotajā sarakstā. Togad Inga Vanaga no Reģionu apvienības saraksta kandidēja gan Eiroparlamenta, gan 12. Saeimas vēlēšanās, bet ne vienā, ne otrā parlamentā netika ievēlēta.

No 2014. gada novembra līdz 2015. gada jūnijam viņa strādāja par Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas vecāko konsultanti, 2015. gada martā tika ievēlēta par Centrālās vēlēšanu komisijas locekli, bet rudenī izstājās no tās sastāva, jo kļuva par Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāju iepriekšējās arodbiedrības līderes Ingrīdas Mikiško vietā. Ingrīdai Mikiško tika pārmests, ka viņa ejot “Izglītības un zinātnes ministrijas pavadā”, bet Inga Vanaga, kļūdama par LIZDA vadītāju jau uzreiz nostājās uz kara takas ar Latvijas valdību un 2015. gadā jau sāka plānot plašas pedagogu protesta akcijas, pieprasot skolotāju algu palielināšanu.