Sabiedrība
2024. gada 20. maijs, 17:13

VIDEO: augļkopji sašutuši – augļu dārzus pret salnām apdrošināt nevar

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Katastrofālus postījumus pērn salnas radīja visiem augļkopjiem. Vēl pirms pusotras nedēļas Latgalē fiksēti -11 grādi, tur piedzīvotais bargais sals pārvērta ābeļdārzu ledū. Tomēr, kā izrādās, apdrošinātāji augļu dārzus pret salnām neapdrošina, norāda “360TV ZIŅneši”.

Šopavasar piedzīvoti jau vairāki aukstuma viļņi. Pirmajā ar stipru sniegputeni un sniegu, kas pieturējās vairākas dienas, kad dārzā ziedēja aprikozes un agrie ķirši. Par laimi, ābeles tad vēl dusēja. Institūta abos dārzos Dobelē un Pūrē audzē vairāk nekā tūkstoš dažādas ābeļu šķirnes. Dabas kataklizmas mūs piemeklē arvien biežāk, bet pētniecības centra vislielākā bagātība, kas ir dārzs, nemaz nav apdrošināts.

Dārzkopības institūta direktore Inese Ebele stāsta: “Mums ir apdrošinātas visas smalkās iekārtas laboratorijās, ēkas, mēbeles, bet dārzs diemžēl nē. Mums pērn augusta vētra salīdzinoši aizgāja garām, lai gan mēs pazaudējām pētījumu, bet mums nebija krusas. Tad Latvija būtu zaudējusi savu dārzkopības Dainu skapi. Jo mums ir kolekciju dārzi līdzīgi kā tas ir Botāniskajos dārzos, kā tas ir Rundāles pilī un citos šādos nozīmīgos dārzos. Diemžēl, dārzi nav apdrošināmi.”

Pērnais gads augļkopjiem bija katastrofāls. Cerēto ražu nedēļas laikā iznīcināja sals, kas maijā pārsteidza plaukstošos augļu un ogu dārzus. Zaudējumus lēsa 10 miljonu apmērā. Augļkopji lūdza valsts atbalstu, un viņu palīgā saucienu sadzirdēja, bet kompensēja izdzīvošanu, ne jau ražas zudumu.

Vairāk skaties video!