Visticamāk, Cimdaru pārvēlēs Centrālās vēlēšanu komisijas šefa amatā
Pašreizējā CVK ievēlēta 2012.gada 22.martā, un tās priekšsēdētājs ir Cimdars.
Politika

Visticamāk, Cimdaru pārvēlēs Centrālās vēlēšanu komisijas šefa amatā

Jauns.lv

Visticamāk, pašreizējo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju Arni Cimdaru Saeimas deputāti pārvēlēs amatā, liecina aptaujāto politiķu teiktais.

Visticamāk, Cimdaru pārvēlēs Centrālās vēlēšanu ko...

Partijām līdz 20.februārim jāizvirza CVK amatpersonu kandidāti. Parlamenta kuluāros nekādas citas kandidatūras priekšsēdētāja amatam bez Cimdara pašlaik netiek minētas, un politiskie spēki plāno atbalstīt viņa pārvēlēšanu CVK vadītāja krēslam.

Nacionālā apvienība (NA) Cimdaru iztaujājusi apvienības Saeimas frakcijas sēdē. Pēc tikšanās apvienības pārstāvji pauduši atbalstu Cimdara pārvēlēšanai amatā, pastāstīja NA līdzpriekšsēdētājs un Saeimas frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš.

"Vienotības" deputāts Kārlis Šadurskis norādīja, ka frakcijā vēl lemts par atbalstu Cimdaram, bet, paužot savu personisko viedokli, viņš teica, ka atbalstīs līdzšinējo CVK vadītāju. "CVK Cimdara laikā ir strādājusi labi un pilnīgi politiski neitrāli. Protams, vienmēr atsevišķās lietās varētu būt uzlabojumi, piemēram, efektivitātes ziņā, bet kopumā galvenā tomēr ir absolūta politiskā neitralitāte," viņš teica.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Andris Bērziņš apgalvoja, ka frakcijā par šo jautājumu vēl nav lemts, bet viņš prognozē Cimdaram labas iespējas tikt atkārtoti apstiprinātam amatā. Bērziņš arī sacīja, ka nav arī dzirdēts par kādu citu kandidātu.

Opozīcijā esošās partijas "No sirds Latvijai" deputāts Ringolds Balodis arī apstiprināja, ka šobrīd citi kandidāti CVK vadītāja amatam netiekot apspriesti, līdz ar to Cimdars savu amatu varētu saglabāt.

Par CVK priekšsēdētāja amatu bijušas diskusijas Latvijas Reģionu apvienības (LRA) iekšienē, pastāstīja LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš. Viņš arī sacīja, ka pagaidām Cimdars esot vienīgais kandidāts. LRA nolēmusi balsot par iespējamo labāko kandidātu un neredz iemeslu, kādēļ Cimdars nevarētu turpināt darbu.

"Saskaņas" Saeimas frakcija vēl neesot lēmusi par to, vai atbalstīs Cimdara kandidatūru, tomēr tuvākajā laikā par to plāno spriest. "Es personiski Cimdara kungu vērtēju neitrāli," teica partijas Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

Jau vēstīts, ka partijām divu nedēļu laikā līdz 20.februārim jāizvirza kandidāti Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja un locekļu amatiem, ceturtdien nolēma Saeimas prezidijs kopā ar frakciju padomi.

CVK ir deviņi locekļi, no kuriem priekšsēdētāju un septiņus pārstāvjus ievēlē Saeima. Savukārt vienu locekli no tiesnešu vidus – Augstākā tiesa savā plēnumā. Komisijas pilnvaru termiņš ir četri gadi, un kārtējām Centrālās vēlēšanu komisijas vēlēšanām jānotiek ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc jaunās Saeimas sanākšanas.

BNS, Foto: Ieva Lūka/LETA