foto: LETA
Izsludināts dzeltenais brīdinājums saistībā ar Latvijā gaidāmo pērkona negaisu
Dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem.
Sabiedrība
2024. gada 20. maijs, 13:26

Izsludināts dzeltenais brīdinājums saistībā ar Latvijā gaidāmo pērkona negaisu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Tuvākajās stundās daudzviet Latvijā gaidāms pērkona negaiss, vietām ar krasām vēja brāzmām līdz 15 metriem sekundē, iespējama arī krusa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un metroloģijas centra (LVĢMC) izsludinātais dzeltenais brīdinājums.

Dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem. Kā liecina LVĢMC publiskotā informācija, dzeltenais pērkona negaisa brīdinājums ir spēkā līdz 20. maija plkst. 23.

Jau patlaban virs Latvijas sāk veidoties negaisa mākoņi un tuvākajās pāris stundās daudzviet Latvijā gaidāms pērkona negaiss, vietām ar krasām vēja brāzmām līdz 15 metriem sekundē, iespējama arī krusa. Nakts sākumā pierims pērkona negaisi.

Meteorologs Martins Bergšteins vietnē "X" vēsta, ka apstiprina gubu mākoņu veidošanos vietnē Latvijā.

No kā jāuzmanās?

Iedzīvotāji ir aicināti būt informēti par stipru pērkona negaisu. Ja vien iespējams, jāmeklē patvērumu slēgtās telpās, āra aktivitātes tiks traucētas. Īpaši piesardzīgam jābūt vietās, kas sevišķi pakļautas pērkona negaisa ietekmei, piemēram, mežos, atklātās teritorijās. Dažviet iespējami arī elektroenerģijas un/vai pakalpojumu traucējumi.

Jāpatur prātā, ka krasās vēja brāzmās nolauzti koku zari, citi nefiksēti priekšmeti vai atlūzas vējš var nest pa gaisu. Lietusgāzes var izraisīt strauju ūdens līmeņa celšanos un zemāko teritorijas applūšanu.

Braukšanas apstākļus uz ceļiem var apgrūtināt pasliktināta redzamība un akvaplanēšana. Jārēķinās, ka dažiem braucieniem būs nepieciešams ilgāks laiks. Pērkona negaisu var pavadīt arī krusa, radot bojājumus kultūraugiem. Jārūpējas arī par mājdzīvniekiem, jo arī viņus apdraud pērkona negaiss.