foto: dpa/picture-alliance
Satversmes aizsardzības birojam ir interesants skaidrojums par GPS signāla traucējumiem Baltijā
Pēdējo mēnešu laikā Baltijas reģionā novērieto GPS signāla traucējumi īpaši skāruši Tartu lidostu Igaunijā, traucējot nolaisties turp lidojošajam "Finnair" reisam no Somijas.
Sabiedrība
2024. gada 15. maijs, 10:15

Satversmes aizsardzības birojam ir interesants skaidrojums par GPS signāla traucējumiem Baltijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ik pa laikam Rietumu presē tiek vēstīts par pastiprinātu GPS signāla traucēšanu Baltijas reģionā, kas nosacīti ietekmē arī civilo aviāciju. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) savā ziņojumā šīs aktivitātes skaidri sasaista ar Krieviju un arī nosauc to patieso mērķi.

Aprīļa beigās divas reizes Somijas nacionālās lidsabiedrība "Finnair" lidmašīnas, kas bija ceļā no Helsinkiem, nevarēja nolaisties Tartu lidostā GPS aprīkojuma darbības traucējumu dēļ. 

Šie incidenti vistiešāk demonstrē plaši aprakstīto GPS traucējumu ietekmi uz Baltijas reģionu. Baltijas valstu ārlietu ministri tobrīd brīdināja, ka šos traucējumus rada Krievija.

"GPS signāla traucēšana ir daļa no Krievijas naidīgajām darbībām, un mēs noteikti apspriedīsim šo jautājumu arī ar mūsu sabiedrotajiem. Tas ir drauds mūsu cilvēkiem un drošībai, un mēs to necietīsim," Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna.

Agresorvalsts sargājas pret Ukrainas droniem

Tikmēr nesen publicētā SAB ziņojumā par Krievijas hibrīdā apdraudējuma tendencēm un attīstību GPS signāla traucēšana skaidrota kā Krievijas pretdarbība Ukrainas centieniem izmantot dronus triecieniem agresorvalsts teritorijā.

"Militārajā vidē Baltijas jūras reģionā Krievija turpina īstenot darbības izlūkinformācijas iegūšanai par Baltijas jūras reģiona valstu militāro spēju attīstību un sadarbību NATO ietvaros, tai skaitā, sekojot līdz sabiedroto militārajiem vingrinājumiem un militāro vienību kustībai. Epizodiski novērojama agresīva Krievijas lidmašīnu uzvedība NATO sabiedroto kuģu un lidmašīnu tuvumā, kas var novest pie neplānotas sadursmes. Turpinās aktīva globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) traucēšana Baltijas jūras reģionā, lai šādi ierobežotu Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumus Krievijas rietumu apgabalos, bet vienlaicīgi arī palielinot riskus civilajai aviācijai Baltijas jūras reģionā," teikts ziņojumā.

Iepriekš no dažādiem militārajiem apskatniekiem jau arī izskanējušas teorijas, ka GPS signālu traucējumu avots varētu būt Krievijas visnotaļ smagi militarizētais Kaļiņingradas apgabals.

Nav arī noslēpums, ka Ukrainas bezpilota lidaparātu triecieni Krievijas teritorijā bieži vien ir ļoti sāpīgi ienaidniekam.

Rietumvalstīs pieaug izpratne par Krievijas hibrīd-apdraudējumu

Savā ziņojumā SAB apraksta arī virkni citu Krievijas aktivitāšu, tostarp arī tandēmā ar Baltkrieviju īstenoto nelegālās migrācijas pastiprināšanu, lai apgrūtinātu situāciju uz robežas.

SAB secina, ka Krievijai saglabāsies iniciatīva pret Eiropu un Rietumiem kopumā īstenot dažāda rakstura hibrīdās aktivitātes.

Līdzšinējās hibrīdās aktivitātes parāda Krievijas spēju darboties dažādās vidēs un izmantot dažādus instrumentus. Pēdējo divus gadu tendences arī rāda Krievijas spēju pielāgot tās aktivitātes, reaģējot uz Rietumvalstu veiktajiem pretpasākumiem.

Tajā pat laikā, Krievija ne vienmēr spēj nodrošināt hibrīdo aktivitāšu sinhronizāciju, jo īpaši gadījumos, kad aktivitātes skar dažādu institūciju kompetenci. Pēdējo divus gadu laikā arī ievērojami nostiprinājusies Rietumvalstu izpratne par Krievijas un citu autoritāro valstu hibrīdajām aktivitātēm un nepieciešamajiem pretpasākumiem.

Ņemot vērā hibrīdā apdraudējuma plašo spektru, labākais veids laicīgai hibrīdo aktivitāšu identificēšanai, novēršanai, seku mazināšanai un prognozēšanai ir valsts pārvaldes un nevalstiskā sektora sadarbība un noturības stiprināšana, kas Latvijā jau tiek īstenota un pilnveidota.

Citās Rietumvalstīs, palielinoties izpratnei par hibrīdo apdraudējumu, tiek stiprināta starptautiskā sadarbība, šādi mazinot hibrīdo aktivitāšu radīto iespaidu uz Rietumu valstīm un sabiedrībām.