Aplūkojama Mārītes Ozeres  - kādreizējās ASV skaistākās sievietes titula ieguvējas - plecu lente
1963. gadā skaistumkonkursa “Miss USA” uzvarētāja Maija Ozare.
Kultūra
2024. gada 11. maijā, 08:38

Aplūkojama Mārītes Ozeres - kādreizējās ASV skaistākās sievietes titula ieguvējas - plecu lente

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šomēnes muzeja "Latvieši pasaulē" mēneša priekšmets ir "Miss USA" 1963. gada uzvarētājas plecu lente, ko var apskatīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā.

Aplūkojama Mārītes Ozeres - kādreizējās ASV skais...

Ik mēnesi Rīgā var iepazīties ar vienu priekšmetu no muzeja “Latvieši pasaulē” krājuma. Katrs izstādes "Mēneša priekšmets" eksponāts atspoguļo kādu īpašu stāstu par latviešu dzīvi ārpus Latvijas.

Pēc Otrā pasaules sev jaunas mājas meklēja daudzi bēgļiem, kuri atradās Eiropas bēgļu nometnēs, bet nebija ar mieru atgriezties okupētajā dzimtenē. Latviešu bēgļi pakāpeniski izceļoja uz Lielbritāniju, Austrāliju, Kanādu, ASV, Brazīliju un citur. 

Daudziem latviešiem iejusties jaunajā valstī palīdzēja viņu ziemeļeiropeiskais izskats - gaiši mati un zilas acis. 1947. gadā Fremantlē, Rietumaustrālijā, avīzēs un ziņu raidījumos tika jūsmots, ka ieradušies “skaistie baltieši”!

Mārīte Ozere piedzima Latvijā Otrā pasaules kara laikā, 1944. gadā. Gada nogalē viņas ģimene devās bēgļu gaitās. Pēc vairākiem gadiem bēgļu nometnēs Vācijā Mārīte ar ģimeni ieradās ASV.

1963. gadā Mārīte piedalījās skaistumkonkursa “Miss USA” un tika atzīta par valsts skaistāko sievieti. Šī bija pirmā reize, kad konkursa balva piešķirta naturalizētai ASV pilsonei.

Savu skaistumkaralienes un modeles publisko tēlu Mārīte izmantoja, lai aktīvi darbotos Latvijas labā, vēršot dažādu ASV mediju uzmanību uz Latvijas okupāciju un nosodot to.

Mārīte uzstājās dažādos sarīkojumos, pāri tērpam valkājot kādu no vairākām skaistumkaralienes plecu lentēm. Reizēm Mārīte to vilka nevis ar balles kleitu, bet virs Rucavas tautastērpa - izceļot savu saikni ar Latviju un tās kultūru.