foto: Ivars Soikāns/LETA
"Jaunā vienotība" vēršas pie tiesībsargājošajām iestādēm saistībā ar "SOAAR" publiskajiem apgalvojumiem
Vēlēšanu urna 14. Saeimas vēlēšanās. Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Politika
2024. gada 25. aprīlis, 12:44

"Jaunā vienotība" vēršas pie tiesībsargājošajām iestādēm saistībā ar "SOAAR" publiskajiem apgalvojumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Politisko partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) ir vērsusies pie Latvijas Republikas vēlēšanu uzraugošajām iestādēm ar lūgumu vērtēt un izmeklēt 2024. gada 24. aprīļa raidījumā “Kas notiek Latvijā?” uzņēmuma SIA “SOAAR” valdes locekļa Renāra Kadžuļa paustos apgalvojumus par iespējamu 2014. gada Saeimas vēlēšanu procesa un rezultātu ietekmēšanu.

Apvienība informēja, ka tā kategoriski iestājas par tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem un uzskata, ka šobrīd publiskajā telpā izskanējušie apgalvojumi pieprasa tūlītēju reakciju no visām vēlēšanu procesā iesaistītajām iestādēm un drošības dienestiem. 

Tāpat politiskais spēks uzsver, ka partija "Vienotība" noraida, ka būtu veikusi kādas darbības, kuras varētu tulkot kā spiediena izdarīšanu pret uzņēmējiem. "Nav zināmi apsvērumi, kāpēc šādas pretenzijas parādījušās tieši šobrīd un ar mediju starpniecību. Informējam, ka SIA “SOAAR” nav vērsies pie partijas "Vienotība" par jebkādām nenokārtotām saistībām. Ne pirms gada, ne diviem. Tikai šobrīd - īsi pirms vēlēšanām un ar mediju starpniecību," norāda apvienībā.

Apvienība uzsver, ka uzņēmuma SIA “SOAAR” valdes locekļa Renāra Kadžuļa publiski paustie apgalvojumi ir nopietnas apsūdzības par Latvijas Satversmē nostiprināto demokrātisko procedūru ietekmēšanas mēģinājumu. "Šādi apgalvojumi būtiski grauj jebkādu sabiedrības uzticību godīgai, tiesiskai un demokrātiskai vēlēšanu sistēmai, tādēļ ir nepieciešama nekavējoša šo apgalvojumu padziļināta pārbaude un vēlēšanu procesa uzraugošo iestāžu izmeklēšana, lai novērstu jebkādas šaubas par vēlēšanu rezultātu leģitimitāti vai sauktu pie atbildības personas, kas prettiesiski ir iejaukušās vēlēšanu procesā un rezultātos," uzsver JV.

“Demokrātija un tiesiskums ir mūsu partiju apvienības, kā arī kopumā sabiedrības pamatvērtībās, tādēļ mēs esam mobilizējušies, lai darītu visu iespējamo apdraudējuma novēršanai un patiesības noskaidrošanai,” saka partijas "Vienotība" ģenerālsekretāre Signe Jantone.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka "Vienotība" astoņus gadus bez maksas izmantojusi "SOAAR" veidoto sistēmu vēlēšanām kongresos. KNAB saistībā ar to ir sācis resorisko pārbaudi. Prokuratūrā patlaban atrodas kriminālprocess par krāpšanos CVK rīkotajā IT iepirkumā. Šajā lietā viens no apsūdzētajiem ir Kadžulis. Viņa vadītais uzņēmums vairākkārt uzvarēja CVK un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes iepirkumos.