foto: smiltenesnovads.lv
Atjaunotas kāpnes pie Raunas Staburaga
Jaunās kāpnes pie Raunas Staburaga
Novadu ziņas
2024. gada 21. aprīlis, 16:52

Atjaunotas kāpnes pie Raunas Staburaga

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ekspluatācijā nodotas atjaunotās kāpnes pie Raunas Staburaga, informēja Raunas pagasta pārvalde.

Veco koka kāpņu demontāža un jauno kāpņu būvniecība tika sākta pagājušā gada jūlijā, šajā laikā nodrošinot piekļuvi Staburagam pa alternatīvu maršrutu. Būvniecības izmaksas 136 278 eiro apmērā segtas no Smiltenes novada pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Jaunās Staburaga kāpnes būvētas no ilgtspējīga kompozītmateriāla, kas stiprināts uz skrūvpāļiem balstīta metāla karkasa, nodrošinot kāpņu ekspluatāciju neatkarīgi no laikapstākļiem. Kāpņu un platformu teritorijā uzstādīti solārā apgaismojuma komplekti, kas ir inovācija dabas objekta apmeklējumam diennakts tumšajā laikā. Arī pats Staburags tagad ir viegli izgaismots diennakts tumšajā laikā.

Pabeidzot šo projektu, ir īstenots īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas lieguma "Raunas Staburags" dabas aizsardzības plāna izvirzītais uzstādījums - esošās tūrisma infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana, mazinot cilvēku slodzi.

Uz kāpņu izbūves laiku teritorijā tika izveidota neliela dabas taka, kas apmeklētājiem nodrošināja Staburaga apmeklējuma iespējamību arī būvdarbu laikā. Ir nolemts taku uzturēt arī turpmāk, lai dažādotu piekļuves iespējas.

Pašvaldība aicina apmeklēt Raunas Staburagu un novērtēt jaunās kāpnes, kā arī lūdz apmeklētājus nekāpt uz Staburaga šūnakmens klints, kas ir unikāls dabas veidojums.