foto: Ekrānuzņēmums
Vai uz Akmens tilta motocikla avārijā iesaistītie rīkojās pareizi? Skaidro reanimatologs
Traģiskā avārija uz Akmens tilta.
112
2024. gada 12. aprīlis, 21:27

Vai uz Akmens tilta motocikla avārijā iesaistītie rīkojās pareizi? Skaidro reanimatologs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ceturtdienas vakarā traģisks nelaimes gadījumā Rīgā uz Akmens tilta dzīvību zaudēja motociklists. Vai autovadītāji minētajos apstākļos rīkojās pareizi un sniedza cietušajam nepieciešamo palīdzību, un kā šādās situācijās rīkoties? Skaidro reanimatologs Roberts Fūrmanis.

Jau vēstīts, ka ceturtdien uz Akmens tilta kāds 2001. gadā dzimis motocikla vadītājs uzbrauca sastrēgumā stāvošai automašīnai "Ford Mondeo" un sadursmes rezultātā gāja bojā. Turklāt Valsts policija apstiprināja, ka motociklistam nav bijušas atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

Reanimatologs Roberts Fūrmanis vēsta, ka “šajā gadījumā trauma nebija savienojama ar dzīvību un faktiski nekāda palīdzības sniegšana cietušajam šoreiz nebija iespējama. Viņš norāda, ka augstas enerģijas traumas (kas redzamas arī video) parasti rezultējās ar smagām iekšējo orgānu traumām un tam sekojošu dzīvībai bīstamu iešēju, vai retos gadījumos arī ārēju asiņošanu, kuras apturēšana ir iespējama tikai un vienīgi ar ķirurģisku iejaukšanos.”

Tomēr viņš uzsver, ka "sniedzot cietušajam pirmo palīdzību neatkarīgi no traumas mehānisma sarīgākais, kas jāglābj, tā ir dzīvība- neatkarīgi no tā vai ir, vai nav bojāts mugurkauls, kājas, rokas vai galva".

“Pirmais, kas cilvēkiem būtu jādara - jāveic dzīvību glābjoši pasākumi, tai skaitā, ārējas asiņošanas aprutēšana un atdzīvināšanas pasākumi - sirds masāža un elpināšana, ja tas ir iespējams un nepieciešams”.

Viņaprāt, “pirmās palīdzības sniedzējam nav tiesību pateikt- cilvēks ir miris, un tādēļ es neko nedarīšu. Izņēmums, protams, būtu ja cietušajam konstatētas acīmredzamas ar dzīvību nesavienojamas pazīmes, piemēram, ja viņam būtu norauta galva”.

“Vai video redzamie cilvēki rīkojās pareizi? Īsā atbilde ir- JĀ. Viņi apturēja mašīnu drošā vietā, bloķēja satiksmi, novērtēja cietušo, sauca palīgā. Vienīgi motorollera vadītājs paraustīja plecus. Vilkt ķiveri nost vai tomēr nē?” secina reanimatologs.

Fūrmanis norāda, ka “pirmās palīdzības vadlīnijas nosaka, ka ķivere ir jāvelkt nost vienīgi divos gadījumos - ja cietušais ir bezsamaņā un/vai ja no ķiveres apakšas novērojama asiņošana. Pēc ķiveres novilkšanas cietušajam jāsniedz pirmā palīdzība – jāaptur asiņošana, jāveic atdzīvināšana, jānovieto cietušais stabilā sānu guļā, utt.”

“Video redzamajā situācijā kivere būtu jāvelk nost. Bet vai tas šoreiz ko mainītu? Visticamāk ka nē!” norāda eksperts.