foto: LETA
Ogres pašvaldība gatavojas nebaltām dienām: tiks ierīkotas bumbu patvertnes
Lielā talka Ogrē
Novadu ziņas
2024. gada 13. aprīlis, 08:18

Ogres pašvaldība gatavojas nebaltām dienām: tiks ierīkotas bumbu patvertnes

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ogres novada pašvaldība sākusi iesaistīt vietējo sabiedrību publiski pieejamu patvertņu izveidē. Pašvaldība, Lielās talkas ietvaros, ir apņēmusies nodrošināt iedzīvotājus ar atkritumu maisiem un konteineriem, ja tie vēlās iztīrīt sev piederošu pagrabu patvertnes ierīkošanai.

Pagraba īpašniekam ir jāizvērtē vai pagrabs ir piemērots, lai tur izveidoto patvertni. Par paša līdzekļiem tas ir jāaprīko ar ugunsdzēšamo aparātu, pirmās palīdzības aptieciņu un dzeramo ūdeni. Pagrabam jāspēj uzņemt vismaz 10 cilvēku. Jāņem vērā, ka, piesakoties šādam projektam, pagrabs tiks iekļauts publisko patvertņu sarakstā.

“Ja gribat mieru, tad gatavojieties karam. No savas puses mums jābūt gataviem. Svarīgi ir parūpēties pašiem par sevi, nevis gaidīt palīdzību no valdības. Jāsaprot, ka dažās minūtēs mēs nevaram nokļūt uz centrālajām patvertnēm, tāpēc tās jāiekārto pēc iespējas tuvāk savai dzīvesvietai,“ tā vēsta Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis.

Pašvaldība Lielās talkas ietvaros šī gada 27. aprīlī nodrošinās atkritumu konteinerus un citu nepieciešamo atbalstu tikai šīs aktivitātes veikšanai. Papildus tam iedzīvotāju informēšanas nolūkā tiks piedāvāta iespēja iepazīties ar jau pielāgotām patvertņu telpām, gūt priekšstatu par to izskatu un aprīkojumu. Talkas ietvaros pašvaldība sakops kādas skolas pagrabu bērnu drošībai.

Pašvaldība atgādina, ka katrai teritorijai, mājoklim vai cita veida īpašumam ir īpašnieks, un tieši īpašnieks ir atbildīgs par kārtību un tīrību viņam piederošajā īpašumā visu gadu. “Diemžēl daudzi šo talku ir sākuši uzskatīt par vienīgo atkritumu vākšanas dienu gadā. Sabiedrībai tas neko nemāca, un pa šiem 30 gadiem nekas nav mainījies, tāpēc svarīgi vērsties pie pašiem mēslotājiem – gan izglītojot, gan piemērojot stingrākus sodus,” atzīst E. Helmanis.