foto: Paula Čurkste/LETA
Ušakovs un Ameriks saglabā savas deputāta imunitātes
Nils Ušakovs.
112
2024. gada 11. aprīlis, 13:00

Ušakovs un Ameriks saglabā savas deputāta imunitātes

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien noraidījuši deputāta imunitātes atcelšanu eiroparlamentāriešiem Nilam Ušakovam (S) un Andrim Amerikam (GKR).

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurors pieprasīja atcelt Ušakova deputātu imunitāti, lai varētu uzsākt kriminālprocesu pret viņu par noziedzīgu nodarījumu - kukuļa iegūšanu pirms nelikumīgas darbības veikšanas trešās personas interesēs, būdams valsts amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, un par pārkāpumu - svešas mantas piesavināšanos, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos un ar viltu, lielā apmērā un organizētā grupā.

Tāpat prokurors pieprasījis atcelt imunitāti Amerikam, lai uzsāktu kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu - kukuļa iegūšanu pirms nelikumīgas darbības veikšanas trešās personas interesēs, izmantojot dienesta stāvokli.

Priekšlikumā atzīmēts, ka no 2017.gada 22.jūlija līdz 2017.gada 17.septembrim Ušakovs, būdams Rīgas pilsētas mērs, proti, atrazdamies publiski atbildīgā amatā, kā arī, pārstāvot Rīgas pašvaldību kā Rīgas pārvadājumu uzņēmuma akcionāru, cita starpā uzņēmuma "Rīgas mikroautobusu satiksme" pastarpinātajam īpašniekam esot pieprasījis kukuli 50% apmērā no summām, ko šis uzņēmums saņēma no Rīgas pašvaldības par tā pārvadātajiem pasažieriem, kuriem ir bijušas tiesības uz braukšanas maksas atlaidēm. Noziedzīgo nodarījumu rezultātā pašvaldībai un tās kapitālsabiedrībai radīts vairāk nekā 10 miljonu eiro mantiskais zaudējums.

Ušakovs norādījis, ka viņaprāt KNAB virzītais process ir "pilnīgi politiski motivēts pasākums", tomēr pauda pārliecību, ka viņam "kārtējo reizi izdosies pierādīt savu taisnību".

Savukārt EP deputāts Andris Ameriks (GKR) norādīja, ka viņš nevar plaši komentēt KNAB ierosinājumu Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt viņu. Politiķis sacīja, lai prokuratūra lemj par tālāku procesa virzību. Ameriks atzīmēja, ka laika posmā, par kuru ir runa, viņš nemaz neesot bijis Latvijā.